Oteženo izvajanje aktivnosti NVO tudi na lokalni ravni

Pri izvajanju svojih aktivnosti moramo tudi NVO slediti ukrepom in omejitvam glede izvajanja storitev in s tem preprečevati širjenje okužb s koronavirusom. To pa vpliva na veliko število storitev, ki jih NVO tako ne moremo izvajati.

Z nastalimi ukrepi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom so številne nevladne organizacije morale odpovedati ali prilagoditi izvedbo načrtovanih aktivnosti. Takšne razmere bodo lahko trajale daljše obdobje zato bo otežena realizacija vseh aktivnosti predvidenih v projektih in programih NVO, ki se izvajajo tudi na lokalni ravni.

Soočamo se s primeri, ko NVO na lokalni ravni zaradi ukrepov ne morejo izvesti:

  • delavnic, srečanj, druženj in obiskov svojih uporabnikov;
  • izvajati vaj, treningov;
  • prireditev, nastopov, predstav, tekem;
  • razdeljevati hrane, oblačil;
  • ipd.

Pri izvajanju pogodbenih obveznosti iz naslova sofinanciranja projektov in programov NVO zato apeliramo na občine, da upoštevajo nastale razmere pri realizaciji načrtovanih aktivnosti in nevladnim organizacijam omogočijo, da aktivnosti tako terminsko kot izvedbeno prilagodijo. Ohranijo izplačevanje sredstev in jim skupaj z javnimi zavodi pristopijo naproti pri znižanju ali opustitvi plačila najemnin. 

Nevladnim organizacijam priporočamo, da stopite v stik z vašim financerjem in jih o težavah z izvajanjem obvestite ter jim predstavite možne prilagoditve za izvedbo prijavljenih aktivnosti. 

Pregled glede izvajanja nacionalnih in evropskih projektov v času koronavirusa in navodila ministrstev ter evropskih institucij, ki so že izdala navodila upravičencem glede izvajanja posameznih dejavnosti je zbral in na svoji strani objavil CNVOS.

Pripravili so tudi odgovore glede na Obligacijski zakon kako ravnati:

  • če trenutne okoliščine otežujejo pogodbene obveznosti do financerja
  • če trenutne okoliščine onemogočajo izvedbo pogodbene obveznosti do financerja
  • kako ravnati v primeru otežene izvedbe dogovorjenih aktivnosti ali samo trenutne nezmožnosti izvajanja dogovorjenih aktivnosti (ki jih je sicer mogoče izvesti kasneje)?
  • kako ravnati v primeru nezmožnosti izvedbe dogovorjenih aktivnosti (ki jih torej ni mogoče izvesti niti pod drugačnimi pogoji, niti jih izvesti kasneje)?

Spletna orodja, ki vam lahko pomagajo pri izvajanju aktivnosti

Pri izvajanju aktivnosti v NVO, kot so svetovanja, sestanki, posveti vam v tem času lahko koristijo različna spletna orodja, ki so jih na svoji spletni strani zbrali v Mreži NVO za vključujočo informacijsko družbo. Preverite na povezavi


Potrebe po prostovoljcih:

Zaradi izvajanja ukrepov in ukinitve nekaterih programov tako javnih kot nevladnih organizacij so se pojavile potrebe po prostovoljcih za:


Pomoč za prebivalce:

Glede na nastale razmere pa nevladne organizacije v tem času s svojimi prostovoljci nudijo prebivalcem zasavske regije naslednjo pomoč:

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru