Ogled dobrih praks na področju prostovoljstva v okviru projekta ERAS – izkušnja prostovoljke

NVO Consulta kot vodilni partner sodeluje v projektu ERAS II (European Alliance for Volunteer support – learnings from Covid-19 crisis), ki naslavlja področje prostovoljstva in ustvarjanja boljših pogojev za razvoj le-tega.  Kot predstavnica Kulturnega društva Podkum, ene izmed zasavskih NVO, sem se v juniju na povabilo NVO Consulta udeležila tretjega mednarodnega dogodka projekta ERAS II  v Grčiji, da bi si ogledala primere dobrih praks v Thessalonikih in se seznanila s problematiko mladinskih prostovoljskih organizacij v Grčiji. 

Že od svojega 16. leta delujem kot prostovoljka. Najprej predvsem na lokalni ravni, kasneje, ko sem začela sodelovati z NVO Consulta pa sem spoznala širše področje prostovoljstva in začela sodelovati in pridobivati izkušnje tudi na regijski ravni, zato sem bila zelo vesela, da sem se lahko udeležila ogleda dobrih praks ter izmenjala izkušnje s predstavniki različnih NVO tudi na mednarodni ravni.

Predstavili so se nam predstavniki mladinskih organizacij Thessaloniki’s Youth Municipal Council) in Katerini’s Youth Activation Network. Obe organizaciji sta ustanovljeni in vodeni s strani mladih za mlade. S svojimi aktivnostmi pa mlade predvsem spodbujajo in izobražujejo za aktivno udejstvovanje v lokalnem okolju. Obiskali smo Evropsko informacijsko središče (Europe Direct). Tu so nam predstavili institucije Evropske unije in priložnosti, ki so na voljo mladim. Podžupanja občine Pylaia nam je predstavila svoje delo in kampanijo End the Silence o ozaveščanju in preprečevanju zlorabe žensk. Ogledali smo si njihovo stavbo, kjer deluje tudi glasbena šola. Obiskali smo prostore ulične revije Shedia, ki podobno kot revija Kralji ulice, brezdomcem in ljudem v finančni stiski pomaga, da se zopet postavijo na noge. S predstavnico organizacije, ki izdaja revijo smo se pogovarjali o njihovem delu in prostovoljskih programih, ki jih izvajajo ter kako je epidemija vplivala na njihovo delo in kako so se temu prilagodili, da bodo še naprej podpirali in razvijali prostovoljstvo. Eden izmed prodajalcev pa je z nami delil svojo zgodbo ter nam zaupal kako je Shedia vplivala na njegovo življenje. Dolga leta je delal v turizmu ter restavracijah. Po upokojitvi se s pokojnino, ki jo je prejemal ni mogel preživljati zato je začel prodajati revijo Shedia. Sedaj s prodajo zasluži dovolj za mesečne stroške in skromno preživetje. Najbolj pa je vesel, da je, odkar prodaja revijo Shedia, spet med ljudmi saj ga to izredno veseli.

Ob koncu dogodka smo se udeležili še fotografske razstave Prostovoljstvo v času Covid-19, s katero želijo vse partnerske države v projektu ERAS osvetliti delo in dosežke prostovoljcev iz različnih evropskih držav, ki so nesebično prispevali k omejevanju epidemije in omilitvi posledic, ki jih je imela na vsakdanje življenje. Najbolj pomembno pa je to, da se prostovoljstvo ni končalo v času epidemije, ampak so vse organizacije delovale in poskušale pomagati po najboljših močeh.

Nevladne organizacije v Sloveniji se pri svojem delovanju soočajo s kar nekaj izzivi, a po obisku v Grčiji sem zelo hvaležna za vso podporo, ki jo dobimo s strani države, občin in drugih organizacij, ki delajo na področju razvoja prostovoljstva. Prav tako imamo veliko organizacij, ki skrbijo za izvedbo aktivnosti in dogodkov namenjenih mladim.  V Grčiji se nevladne organizacije za financiranje in družbeno podporo še borijo. Pri tem je izredno aktiven predvsem mladinski sektor, saj mladi kljub vsem preprekam s katerimi se soočajo nevladne organizacije ustanavljajo društva in izvajajo akcije za ozaveščanje o družbenih problemih, razvoj potenciala mladih in številne športne in kulturne dogodke.

To, da sem imela priložnost obiskati Grčijo in spoznati njihove dobre prakse mi veliko pomeni, saj sem tudi sama aktivna na prostovoljskem področju kjer veliko časa namenim prav delu z mladimi. Star pregovor pravi, da na mladih svet stoji in tega se res dobro zavedajo tudi mladi v Grčiji, ki se borijo za boljše možnosti tako zase kot za prihodnje generacije mladih.  Želim, da jim uspe uresničiti njihove zadane cilje in želje na mladinskem področju.

 

Mateja Kos, Kulturno društvo Podkum

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00