Na kaj ne smete pozabiti, če imate v vaši organizaciji zaposlene osebe

Na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) morajo do 31. marca vsi delodajalci, torej tudi nevladne organizacije, ki zaposlujejo, delavcem vročiti obvestilo o odmeri letnega dopusta za leto 2015. V primeru neizpolnitve te obveznosti, je organizacija v prekršku, za kar je predpisana globa.

Obvestilo o odmeri letnega dopusta 

Pri določitvi višine letnega dopusta, se mora delodajalcev držati določil Zakona o delovnih razmerjih.  Letni dopust ne sme biti krajši kot 4 tedne, ne glede na to ali delavec dela polni ali krajši delovni čas od polnega. Zakon tudi določa število minimalnih dodatnih dni za starejše delavce,  delavce invalide, delavce, ki negujejo in varujejo otroke s telesno ali duševno prizadetostjo, delavce, ki imajo otroke, ki še niso dopolnili 15. leta starosti in delavce, ki še niso dopolnili 18 let starosti.

 

Delavcu, ki med letom sklene ali preneha delovno razmerje in je v koledarskem letu čas trajanja njegove zaposlitve krajše od enega leta,  pripada 1/12 letnega  dopusta.

 

Pravica do regresa

Pravica do letnega dopusta vključuje tudi pravico izplačila regresa za letni dopust. Delavec, ki ima pravico do sorazmernega dela letnega dopusta ali pa je zaposlen za krajši delovni čas ima tudi pravico le do sorazmernega dela regresa. Delodajalec mora regres izplačati najkasneje do 1. julija tekočega leta, pod določenimi pogoji se lahko izplača tudi kasneje, vendar najkasneje do 1. novembra. Višina regresa je določena z zakonom in sicer minimalni znesek regresa v višini minimalne plače, ki je trenutno 790,73€, maksimalna višina regresa, pa znaša trenutno 1.096,26€.

 

Posredovanje podatkov na ZPIZ

Obveznost delodajalcev, ki so v letu 2014 zaposlovali delavce, je oddaja obrazca M4. Podatki, ki se posredujejo na ZPIZ preko elektronskega obrazca M4 se uporabljajo za priznanje in odmero pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.  Preko spletnega portala ZPIZ  (m4.zpiz.si) se posredujejo podatki o plačah oziroma osnovah, nadomestilih, obdobju zavarovanja in plačanih prispevkih. Rok za oddajo podatkov je 30. april tekočega leta za preteklo koledarsko leto. Za registracijo v portal potrebujete avtentikacijsko kodo. Če omenjene kode še nimate pravočasno obvestite Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da vam jo posredujejo. Za delodajalce, ki podatkov ne posredujejo ZPIZu je predpisana globa.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.