Na 5 osnovnih šolah spoznali aktivnost 24 različnih društev

5 osnovnih šol, 50 oddelkov, več kot 1100 učencev in 24 različnih društev je letos sodelovalo v akciji »NVO gre v šolo«. Gre za akcijo, ko šole za en dan odprejo vrata društvom in drugim nevladnim organizacijam in jim omogočijo, da se predstavijo učencem.  Akcija poteka zadnji teden septembra, letos od 25.9. do 29.9.2023.

Učenci vseh vključenih osnovnih šol so se tekom pouka seznanili z dejavnostmi različnih društev. Vsako šolsko uro so preživeli pri enem od sodelujočih društev, katerega člani so jim na zanimiv in interaktiven način predstavili svoje dejavnosti. Tako so ta dan učenci preživeli malo drugače, z izvajanjem različnih aktivnosti preko katerih so izvedeli kaj vse se dogaja in kako lahko preživljajo svoj prosti čas v lokalnem okolju. 

 Z akcijo »NVO gre v šolo« povezujemo lokalna društva in druge nevladne organizacije z osnovnimi šolami. Njen osnovni namen je predstaviti učencem dejavnosti, ki jih izvajajo okoliška društva in jih seznaniti s prostočasnimi aktivnostim v lokalnem okolju. 

Akcija se je začela na POŠ Mlinše. Sodelovale so 4 organizacije: Plesna šola Kattan, Društvo za preprečevanje osteoporoze Zagorje ob Savi, Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje in Kulturno društvo Mlinše, ki so učne ure pripravili za vse njihove oddelke.

V Litiji je letos akcija potekala na OŠ Litija, kjer so se 11 oddelkom predstavili: Kulturno društvo Podkum, Športni klub Bleščica, Kempo Arnis Litija, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Plesno športno društvo NLP, Društvo upokojencev Litija, Medobčinsko združenje invalidov Litija in Šmartno pri Litiji in Žensko rokometno društvo Litija.

Na OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik so vrata odprli Rdečemu križu Slovenije - Območno združenje Hrastnik, Srbskemu kulturnemu društvu Sava Hrastnik, Društvu marionetno gledališče Hrastnik, Društvu kmečkih žena in deklet Hrastnik, Fotosekciji Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku, Policijsko veteranskemu društvu Sever Zasavje, Plesni šoli Kattan in Steklarski godbi Hrastnik. Sodelovalo je 14 oddelkov.

Na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje so vlogo učiteljev v 8 oddelkih razrednega pouka za en dan prevzeli člani društev: Društvo Prijateljev Mladine Trbovlje, Rdeči križ Slovenije-Območno združenje Trbovlje, Plesna šola Kattan, Košarkarski klub Feliks Zasavje, Kulturno društvo Podkum in Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik

Letošnji zadnji dan akcije je potekal na OŠ Ivana Skvarče Zagorje, kjer se je učencem 13 oddelkov predstavilo šest društev: Društvo tabornikov Rod Polde Eberel Jamski, Društvo za preprečevanje osteoporoze Zagorje ob Savi, Policijsko veteranskemu društvu Sever Zasavje, Kulturno društvo Podkum, Plesna šola Kattan in Društvo prijateljev mladine Zagorje.

Tudi v tokratni izvedbi akcije so odzivi vseh sodelujočih pozitivni. Veselimo se že nove, v novem šolskem letu.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00