Korošci na ogledu dobrih praks v zasavski regiji

Predstavniki Koroškega regionalnega stičišča nevladnih organizacij Korociv so bili v petek, 21. oktobra, na obisku pri kolegih iz zasavske regije. Ogledali so si lokalne dobre prakse in krepili sodelovanje med nevladnim organizacijami.

 
 

Nevladnikom iz Koroške smo predstavili nekaj uspešnih primerov izvajanja storitev v okviru nevladnih organizacij v zasavski regiji, kot sta koncesija za upravljanje z geometričnim središčem v okviru Društva Geoss in Pogodbena pošta na Vačah, ki deluje v okviru Zavoda Družinsko gledališče Kolenc. Slednja je odličen primer, kako se nevladne organizacije odzovejo na lokalne probleme v kraju in tudi ponudijo rešitev zanje. Obiskali smo tudi Pustolovski park Geoss, ki danes velja za največji pustolovski park v Sloveniji in je eden od uspešnih projektov, sofinanciran s sredstvi LAS Srce Slovenije.

V Domu Geoss je kolege s koroške sprejela litijska podžupanja Lijana Lovše, na kratko predstavila sodelovanje občine Litija z lokalnimi nevladnimi organizacijami ter poudarila višjo kvaliteto življenja, ki jih nevladne organizacije prinašajo. Napovedala je tudi ustanovitev Komisije za razvoj nevladnih organizacij in večjo vpetost nevladnih organizacij v lokalni razvoj, še posebej na področju turizma, kjer se zavedajo manjka in hkrati priložnosti, ki ga to področje prinaša. 

Obisk smo s koroškimi nevladniki nadaljevali v Trbovljah, kjer smo spoznali rudarstvo v Zasavju in utrip današnjega časa, predvsem iz tega izhajajočih inovativnih turističnih produktov, ki jih izvajajo nevladne organizacije. Ogledali smo si socialni podjetji s kreativnimi produkti, to je Ropotarn’co, kjer se ukvarjajo s kreativno re-uporabo in prodajo rabljenih izdelkov ter Društvo Punkt – kreativni turizem, z vključitvijo opuščenih industrijskih objektov in zgodbo rudarske tradicije ter iz nje izhajajočih projektov v Zasavju.

Ogled zasavskih dobrih praks smo zaključili v Gostilni Čop s predstavnico Partnerstva LAS Zasavje, Mašo Kovač. Tam je sledila predstavitev zasavske zeliščarke, ki je predstavila uspešen podjetniški pristop na podeželju, in sicer razvoj dopolnilne dejavnosti na področju zeliščarstva – Zelišča Cvetka, sofinanciran s strani LAS Zasavje.

Poleg nudenja podpore nevladnim organizacijam v regiji je del aktivnosti ZLHT Regionalnega centra NVO namenjen spodbujanju povezovanja in sodelovanja med različnimi organizacijami, sektorji in regijami.

Tovrstno spoznavanje dobrih praks z dejanskim ogledom na terenu, stikom in pogovorom z akterji, je bila odlična priložnost za prenos tako dobrih kot slabih izkušenj med udeleženci iz različnih sektorjev in okolij ter izgradnjo novih poznanstev ter partnerstev za prihodnja sodelovanja.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru