Festival skupnosti v Litiji

Ob občinskem prazniku je bilo v soboto 10.6.2023 v Litiji pravo festivalsko vzdušje. Na Festivalu skupnosti katerega slogan ostaja »Ohranjamo tradicijo. Gradimo skupnost« so se na letošnjem druženju krajevnih in mestne skupnosti predstavila društva, javni zavodi, podjetniki, rokodelci, kmetije, šole …

V Litiji ob občinskem prazniku tradicionalno poteka Festival skupnosti katerega glavni namen je okusiti in izkusiti krajevne oz. mestno skupnost. Skozi kulinarično popotovanje na stojnicah, s programom na odru in na prireditvenem prostoru so številni obiskovalci spoznali različne organizacije iz različnih koncev občine Litija.

Letos je vodilno vlogo prevzela Mestna skupnost Litija. Organizacije iz mesta Litija so se predstavile na stojnicah, odru in prireditvenem prostoru. Za kulinarično ponudbo so poskrbeli Mesarija Frtica, Društvo kmetic Litije in Šmartna, Lokal Crazy Daisy Loung Cafe, IC Geoss in Vinogradniško društvo Štuc. S predstavitvijo dejavnosti so sodelovali Robert Žurga s predstavitvijo 3D printerja, Tenis klub AS s predstavitvijo mini tenisa in vabilom za mednarodni turnir z začetkom 12.6. v Litiji, Žensko rokometno društvo Litija z rokometnimi aktivnostmi mladih rokometašic in rokometašev, Kolesarsko društvo Tempomat je predstavljajo društvo, kolesarske dogodke in kolesarske poti v okolici, predstavnice Rdečega Križa Litija so obiskovalec merile krvni tlak, poslanstvo INFO točke za starejše in Sopotnikov so predstavile njihove prostovoljke, članice društva Univerza za tretje življenjsko obdobje so imele na stojnici izdelek na temo Kajuhovega leta 2023 in pečena jabolka – jed iz njihove zbirke starih receptov Tako je dišalo nekoč, sodelovali so tudi člani Društva upokojencev Litija, Turistično informacijski center Litija s turistično ponudbo Litije, varovanci VDC Zagorje – enota Litija z ročno izdelanimi izdelki za vsakdanjo rabo in Zdravstveni dom Litija s predstavitvijo reševalnega vozila in njihov preventivnih programov. Svojo dejavnost smo predstavili tudi mi – Consulta – podpora za nevladne organizacije. Z nastopi na odru so festivalsko vzdušje dopolnili učenci plesnega oddelka Glasbene šole Litija in člani plesnega krožka Osnovne šole Litija. Najmlajši pa so uživali na napihljivem gradu.

Pestro festivalsko dogajanje so soustvarjale tudi organizacije, društva in drugi posamezniki iz drugih krajevnih skupnosti.

Iz KS Jevnica so se predstavili Aleš Veber z ročnim struženjem lesenih izdelkov in Irena Režek in Živa Likar s ustvarjalnimi delavnicami Arti Parti za otroke.

Krajevno skupnost Kresnice so predstavljali KUD Kresnice, PGD Kresnice, Leseni rogisti in harmonikaš Lokar.

Na stojnici Krajevne skupnosti Ribče so predstavljali pletene košare, svoje pa so dodale tudi gospodinje s pecivom, Sasha¨s Sweets sladice in mojster picopek Rok Bučar. Društvo Enkraten teater iz KS Ribče je kot že prejšnja leta izvedlo menjavo igrač in predstavilo slikarska dela Tomaža Dernovška - Vinčija.

Jure Južnik je svoje domače pridelke – bučno olje in med predstavljal v okviru Krajevne skupnosti Hotič.

Prijetno dišalo je iz stojnice Krajevne skupnosti Sava, članice RK KORK Sava so pripravile okusno joto, sladko polento in kruh.

Domače pecivo in povabilo na Vaški dan pa so povabile članice Društva žena in deklet Vače pod okriljem Krajevne skupnosti Vače.

Iz Krajevne skupnosti Konjšica se je povabilo k sodelovanju odzvala Borišek Vida s pecivom in čaji.

Odrski nastop pa so popestrile mlade mažoretke iz Krajevne skupnosti Dole.

 

Prav vsi so zaslužni da smo skupaj ustvarili pestro dogajanje. Hvala vsem, kot tudi vsem obiskovalcem. Veselimo se ponovnega druženja prihodnje leto.

Dogodek smo organizirali:

Občina Litija, ZKMŠ Litija, Regionalni center NVO in Razvojni center Srca Slovenije.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00