Drugi posvet nevladnih organizacij iz občine Grosuplje je potekal 20. maja

Stičišče NVO osrednje Slovenije je 20.05.2015 organiziral drugi posvet nevladnih organizacij iz občin Grosuplje, na katerem  so se srečali  nevladne organizacije iz občine Grosuplje in predstavnica Občine Grosuplje, vodja Urada za družbene dejavnosti,  gospa Jelka Kogovšek. Posvet je potekal v Družbenem domu, Taborska cesta 1, Grosuplje.

Drugi posvet je bil namenjen iskanju rešitev na težave, ki so se identificirale na prvem posvetu v mesecu februarju in s katerimi se soočajo nevladne organizacije ( društva, zavodi in ustanove) pri svojem delovanju v občini Grosuplje. Posveta se je udeležilo 13 predstavnikov nevladnih organizacij.

Preko aktivne razprave se je izpostavila težava oglaševalskih mest v občini Grosuplje in možnosti rešitve oziroma omogočanja, da nevladne organizacije obveščajo občane o svojih dogodkih v Grosupljem; uporaba občinskih prostorov za delovanje društev, možnosti znižanja najemnin in oddaje prostorov v brezplačni najem; izvajanje razpisov in konkretnejše delovanje nevladnih organizacij z občino Grosuplje, kjer se je izpostavila možnost, da se razpisi za leto 2016 objavijo že v novembru 2015; predstavile so se posledice znižanja proračunskih sredstev, ki jih občina namenja za sofinanciranje nevladnih organizacij in druge možnosti virov financiranja.

Preko moderirane in aktivne razprave so udeleženci posveta oblikovali sklepe za naprej. Na občini bodo obravnavali potrebo nevladnih organizacij po brezplačnih plakatnih mestih, predlog za brezplačno uporabo prostorov nevladnih organizacij, ki so za občino v javnem interesu in ta stališča bodo poslali Stičišču NVO do konca junija. Občina bo z nevladnimi organizacijami sodelovala pri spremembi pravilnikov, nevladne organizacije pa bodo same oblikovale in posredovale predloge občini. Občini pa se je tudi podal predlog, da se s postavke za prireditve občine, ki znaša 41.600 EUR, sredstva z rebalansom proračuna namenijo nevladnim organizacijam, saj je višina sredstev na tej postavki zelo velika za prireditve, ki jih organizira občina, obenem pa bi nevladne organizacije lahko te dogodke naredili enako oziroma bolj kakovostno z manj sredstvi.

Ob koncu posveta so predstavniki nevladnih organizacij izrazili željo, da Stičišče NVO osrednje Slovenije tudi naprej organizira takšne posvete. Dogovor je, da bo naslednji posvet v jeseni.

Zapisnik drugega posveta nevladnih organizacij iz občine Grosuplje je dostopen tukaj.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru