Dobre zgodbe NVO v zasavski regiji: Izkustvena učilnica Tončke Čeč

Kulturno prosvetno društvo Tončke Čeč Klek iz Trbovelj je eno redkih društev v zasavski regiji, ki je kot glavni prijavitelj v letu 2018 uspešno pridobilo sredstva na tretjem javnem pozivu partnerstva LAS Zasavje  v vrednosti 59.848,67 €, s katerimi je delno uredilo Kulturni dom na Kleku. Društvo je v letu 2018 vstopilo v naš program NVO s potencialom in z združenimi močmi smo naredili korak naprej pri pridobivanju sredstev preko razpisov. 

Kulturni dom na Kleku v lasti društva KPD Tončke Čeč Klek je središče kulturnega in družabnega dogajanja v vasici Klek, vendar je potreben temeljite prenove. Zato si v društvu že vrsto let prizadevajo sanirati objekt, ki je postal nevaren in razpokan zaradi  visoke podtalnice na zemljišču, kjer se nahaja. S pridobitvijo sredstev so korak bližje k svojem cilju, ki je popolna prenova in nadgradnja kulturnega doma. S pridobljenimi sredstvi so delno uredili objekt, uredili okolico in postavili novo teraso za aktivno preživljanje prostega časa, druženje in medgeneracijske izmenjave.  Uredili so pereče odvodnavanje, hidroizolacijo, toplotno izolacijo ter dostop do prostorov društva za starejše in invalide. Občina je kot partner v projektu postavila ob objektu dve solarni svetili. Na vzhodni strani stavbe so porušili  prizidek in zgradili  teraso v velikosti  100 m2 z visokimi gredami, v katerih so zasajene medovite rastline in sivka.  Za samooskrbo gred in varovanje voda se je pri terasi vgradil zbiralnik za meteorno vodo. 
Po slavnostni otvoritvi terase v juniju 2019 je društvo pričelo z izvajanjem programa Izkustvene učilnice Tončke Čeč. Letni program poteka na terasi in ob kulturnem domu ter je namenjen spodbujanju lokalne pridelave hrane (predavanja o akvaponiki, delavnice za prikaz izdelave visoke grede), senzoričnem  učenju otrok in ranljivih skupin v naravi (delavnice Okušamo in vonjamo, Zvoki narave, Izgradnja bivališč za živali) ter ozaveščanju otrok in odraslih o svetlobnem onesnaževanju (predavanja o svetlobnem onesnaževanju in astronomska opazovanja). Dogodki letnega programa so brezplačni in odprte narave, zato društvo vabi k udeležbi vse, ki jih zanimajo tovrstne vsebine. 
Vse prihajajoče podvige in dogajanje v društvu lahko spremljate preko njihovega FB profila.

 

Pogovor z Jerico Rajšek, predsednico društva  KPD Tončke Čeč Klek.

 

Koliko časa si že prizadevate za ureditev kulturnega doma ?

Prostori kulturnega doma niso bili v uporabi od konca 80 let. Po letu 2002, ko je društvo začelo z novim vetrom v jadrih, smo pričeli  s prireditvami na prostem  za izvedbo vseh dogodkov pa bi potrebovali  tudi notranje prostore, zato smo pričeli s prizadevanji za ureditev kulturnega doma.

Kako je prišlo do tega da ste se odločili za prijavo na razpis in kaj menite da je prispevalo k uspešnosti prijave.

Verjetno je bil glavni povod dejstvo, da smo imeli z organizacijo raznih dogodkov samo na prostem bistveno manj obiska v  primeru vremenskih nevšečnosti. Kot dober gospodar smo želeli poskrbeti za objekt, ki naj bi ga uporabljali tudi zanamci, vsaj upam. Uspešnost prijave je v tem, da moraš imeti dobro zgodbo, katero pa moraš živeti, ne samo prodati, da dobiš sredstva.

Koliko sredstev ste morali zagotoviti sami in iz kje ste jih zagotovili glede na to da je v projektu potrebno sofinanciranje in DDV ni upravičen strošek.

Več kot 70.000 eur sredstev smo morali imeli na razpolago za zagon del tudi zaradi tega ker se odobrena sredstva povrnejo šele po izstavitvi zahtevka na ministrstvo. Kot "dediči" nepremičnine enega od društev smo pridobili večino sredstev, ostala sredstva smo zbirali več let s skrbnim ravnanjem z razpoložljivimi sredstvi.

Ali ste pri izvedbi naleteli na kakšne zaplete in ovire ter kako ste se z njimi spopadli ( npr. težave s črpanjem sredstev, itd.)

Razen težav s časom, ko urejaš vso dokumentacijo nismo imeli. Pravzaprav bi ob pomoči partnerstva Las in ZLHT Regionalnega centra NVO težko šlo kaj narobe. Prav tako je bila občina Trbovlje kot partner v projektu zelo odzivna. Verjamem, da tudi do povračila dela stroškov s strani ministrstva ne bo prišlo do zapletov.

Kaj bi sporočili drugim društvom, ki razmišljajo o tem da bi sredstva iskali preko razpisov

Dela z dokumentacijo je res veliko. Imeti moraš fokus, kaj želiš in to tudi živeti. Mi smo sledili razpisom kar 7.let, da smo razumeli, kako stvari delujejo. Mogoče bi bila podjetja kot "neki boter" in bi kreditirala društva, ki nimajo takšne sreče, da imajo dovolj lastnih sredstev.

Kakšen je odziv lokalnih prebivalcev in drugih obiskovalcev kulturnega doma na novejšo podobo in nov program?

Odziv vseh obiskovalcev je več kot pozitiven, predvsem za tiste, ki poznajo prejšnje stanje objekta. Novim obiskovalcem pa je terasa čudovit prostor, pa čeprav samo za klepet.

Kakšne pozitivne učinke na življenje v lokalni skupnosti ste opazili ?

Velik poudarek dajemo  izobraževanju, pri čemer se osredotočamo na sobivanje človeka z naravo. Prav bujna narava v okolici nudi priložnost za izvedbo senzoričnih delavnic za otroke in ranljive skupine s poudarkom na dveh prepogosto zapostavljenih čutilih – vohu in okusu – preko katerih ločimo naravno od kemičnega in se sproti poučimo tudi o zdravilnih učinkih narave. Izvajali bomo tudi delavnice lokalne pridelave hrane, svetlobna neonesnaženost pa nam omogoča astronomsko opazovanje neba za otroke in odrasle. Izobraževanja so dobro obiskana in  ljudje prenašajo nova znanja v svoj vsakdan.

Vaši načrti za prihodnost

Naša zgodba še nima konca. Se že oziramo za možnostmi pridobivanja sredstev za  sanacijo zgradbe, ko dobimo povrnjena sredstva. S sanacijo zgradbe bi dobili veliko več možnosti za druženje ne glede na vremenske razmere, organizirali bi lahko še več dogodkov. V prihodnosti bi si želeli odpreti tudi spominsko sobo Tončke Čeč in muzej gasilske opreme, kar bi v prihodnosti – skupaj z možnostjo izletov v neokrnjeni naravi – morebiti povečalo tudi turistične možnosti v Zasavju. Dvorano bi lahko dajali tudi v najem in s tem pridobili denar, ki ga društvo močno potrebuje. Morda bi bili lahko v prejšnjem obdobju bolj uspešni, ampak tudi s tem, kar smo naredili je za nas po 20. letih velik korak.

 

Druge dobre zgodbe NVO v zasavski regiji si lahko preberete v rubriki NVO utrinek.

 

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru