Delovanje Lokalnih akcijskih skupin v novem programskem obdobju

Lokalne akcijske skupine, krajše LAS, v novem programskem obdobju 2014-2020 že podpisujejo nove konzorcijske pogodbe o ustanovitvi. Nekatere Lokalne akcijske skupine so bile ustanovljene že v prejšnjem obdobju,  nekatere se bodo ustanovile prvič.  LAS-i so partnerstva, sestavljena iz predstavnikov javnih institucij, gospodarstva ter civilne družbe in izhajajo iz lokalnega okolja ter vodijo lokalni razvoj. Podpora  Evropske unije je po pristopu »od spodaj navzgor« in ga spodbuja preko ukrepa »Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost«, krajše CLLD (Community Led Local Development).

Namen ustanovitve LAS-ov je vzpostaviti učinkovito javno zasebno partnerstvo, ki bo pripravilo in izvajalo Strategijo lokalnega razvoja, na podlaga katere se bodo izbrali izvedbeni projekti. Ključna naloga LAS-ov  je s povezovanjem lokalnih deležnikov spodbujanje lokalnega razvoja.  Pristop »od spodaj navzgor« lokalnemu prebivalstvu tako omogoča, da sami odločajo o lokalnem razvoju.

 

V novem obdobju je že ustanovljen  LAS Srce Slovenije , ki vključuje občine Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Pričeli so tudi že s pripravo Strategije lokalnega razvoja 2014-2020. Vse, ki se želijo aktivno vključiti v razvoj podeželja in pripravo strategije vabijo, da se udeležijo še dveh predvidenih delavnic. Ena bo v četrtek 7. maja 2015 v Matični knjižnici Kamnik v Kamniku s pričetkom ob 16.30 uri, druga pa 14. maja 2015 v OŠ Šmartno pri Litiji, prav tako s pričetkom ob 16.30 uri. V kolikor se delavnic ne morete udeležiti, lahko vaše projektne predloge, vpisane v obrazcu posredujete na e-mail las@razvoj.si.

 

Na območju občin Domžale, Komenda, Medvode, Mengeš, Trzin in Vodice se v novem programskem obdobju oblikuje nova Lokalna akcija skupina. Z vstopom v »novi« LAS vsi zainteresirani s tega območja lahko sodelujete pri oblikovanju  vsebine pogodbe o ustanovitvi LAS na tem območju. Vabljeni, da do vključno 30. maja 2015 na naslov RRA LUR pošljete pristopno izjavo. Za to območje se pripravlja  tudi že ključni dokument, na podlagi katerega se bodo izbrali projekti za izvedbo. Odprt je Javni poziv k predložitvi projektnih predlogov za umestitev s strategijo lokalnega razvoja 2014 -2020 na tem območju. Vabljena tudi društva in druge nevladne organizacije, da posredujete svoje projektne predloge. Rok za oddajo projektnih predlogov je do vključno 30. junija 2015. Pošljete pa jih na naslov RRA LUR, Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana ali po e-mailu las@ljubljana.si.

 

V LAS po potek dediščine od Idrijce do Kolpe so v novem programskem obdobju vključena območja občin Velike Lašče, Dobrepolje, Sodražica, Ribnica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica, Kostel. 

Na območju občin Idrija, Logatec in Cerkno se je konec leta 2014 oblikoval nov LAS.

Območje občina Brezovica, Borovnica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Log-Dragomer, Vrhnika je vključeno v LAS Barje z zaledjem.

LAS Sožitje med mestom in podeželjem pa vključuje območja občin Grosuplje, Ig, Ivančna Gorica, Ljubljana in Škofljica.

Ostali LAS-i, v katere so vključena območja občin iz Osrednjeslovenije še niso pričeli z pripravo strategij. Spremljate novice, da se boste lahko pravočasno vključili v pripravo ključnih dokumentov.

V prejšnjem obdobju so nevladne organizacije premalo koristile sredstva namenjena za izvedbo projektov. Eden od razlogov je bil tudi pomanjkanje lastnih finančnih sredstev kot tudi  organizacijske težave posameznih organizacij. Za lažje in uspešnejše črpanje omenjenih sredstev je potrebno večje povezovanje nevladnih organizacij med seboj in povezovanje z javnimi zavodi ter občinami. Le skupno sodelovanje bo pripeljalo do uspešnih partnerskih projektov!

Če iščete skupne poti, si želite povezovanja, ste naleteli na oviro oziroma ne veste kako pristopiti pokličite nas in pomagali vam bomo. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru