Delo v nevladnih organizacijah preko javnih del – izkušnja zaposlene

V času zaposlitve preko javnih del na Regionalnem centru NVO sem poznala, da je delo v nevladnih organizacij zelo raznoliko, dobila bogate izkušnje na različnih področjih in imela priložnost dodatnega usposabljanja. Hkrati pa sem ugotovila, kako pomembno je prostovoljstvo in delo v nevladnih organizacijah za lokalno skupnost.

Kot del podpornega okolja za nevladne organizacije zasavske regije sem v okviru Regionalnega centra NVO eno leto pomagala dvema organizacijama, Društvu diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji in Društvu upokojencev Litija. Ta izkušnja mi je prinesla bogato znanje in izkušnje s področja nevladnih organizacij ter odprla vpogled v pomembnost prostovoljstva.

Moja vloga je obsegala pomoč v administraciji oz. pri tajniških opravilih. Urejala sem baze podatkov, vodila članstvo, spoznala prostovoljsko delo, pomagala pri organizaciji in izvedbi dogodkov, pisala zapisnike itd. Ker pa je delovanje društev  odvisno od sredstev, pridobljenih na občinskih in drugih razpisih, sem pomagala tudi pri prijavah na razpise ter posledično potem pri poročilih. Priložnost sem imela, da se preizkusim tudi kot predavateljica saj sem od podpori mentorjev oblikovala in izvajala tečaj uporabe pametnih telefonov za starejše v okviru DU Litija. Program smo zastavili in uspešno izvajali dobra pol leta in veseli me, da se bo izvajal tudi v prihodnje. Tako sem imela priložnost spoznati tudi kakšne so potrebe starejše generacije in se naučila prilagajanja različnim zahtevam in željam posameznikov.

Izkušnja dela preko javnih del v nevladnih organizacijah mi je prinesla neprecenljive izkušnje in znanje. Spoznala sem številne različne izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delovanju. Dobila pa sem tudi priložnost, da se usposabljam na različnih področjih od učinkovitega komuniciranja, oblikovanja promocijskih materialov, spoznavanja različnih digitalnih orodij za lažje delovanje NVO, prostovoljstva, zbiranja donacij, prijav na razpise ipd. Pri delu sem pridobila veliko novih znanj predvsem pa organizacijskih in komunikacijskih veščin, ki jih bom uporabila pri svojem delu v prihodnje.

Moje leto zaposlitve preko javnih del je minilo prehitro. Z veseljem bi ostala dlje časa in še naprej prispevala k skupnosti ter se izpopolnjevala na področju dela v nevladnih organizacijah.

Brigita Ulčar, zaposlena na javnih delih na Regionalnem centru NVO v letih 2022-2023

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00