Bogdan Žibert, prostovoljec zasavske regije 2022 iz Trbovelj

Prejemnik naziva Prostovoljec zasavske regije 2022 iz občine Trbovlje je Bogdan Žibert. Že več kot desetletje je prostovoljec Rdečega križa Trbovlje. Njegova pot prostovoljca se je začela z manjšimi obrtniškimi deli, v letih, ki so sledila pa se je vključeval v vedno več aktivnosti. Najbolj ga je zaznamovalo razdeljevanje viškov hrane saj je v zadnjih letih sodeloval pri čisto vseh dostavah. 

Bogdan je Žibert je deloven in izjemno iznajdljiv gospod, zato je bil v začetku sodelovanja z Rdečim križem Trbovlje pleskar, gradbenik, vodovodar,… skratka, prelevil se je v obrtnika, ki so ga v tistem trenutku potrebovali. Pomagal je vzpostaviti primerne skladiščne prostore, jih v letih, ki so sledila večkrat prebelil, predelal, popravljal vrata, okna, menjal ključavnice in podobno. Ekipa RK Trbovlje je ugotovila, da je Bogdan človek, na katerega se lahko zanesejo, zato so ga vključili tudi v druge aktivnosti. Razdeljevanje viškov hrane je bila le ena od njih. Pri RK Trbovlje pravijo, da je Bogo, kot ga kličejo, prostovoljec, ki najbolj pozna njihove prostore, pravzaprav bi lahko rekli, da pozna vsak milimeter hodnika, ki vodi do njihovega skladišča. Bogdan je v zadnjih letih sodeloval pri čisto vseh dostavah hrane. Je človek, ki ne sili v ospredje, deluje »v ozadju«, in kar je prav tako pomembno – vedno, ko ga potrebujejo je na razpolago.


Vir: Zon.si

Bogdan, nahajava se v prostorih, v stavbi, kjer je Rdeči križ, pred vrati skladišča z oblačili, kjer ste tudi začeli svojo prostovoljsko pot. Kdaj so vas pravzaprav, prvič poklicali v te prostore?

V te prostore sem prvič prišel tam nekje leta 2007, ko smo začeli s prenovo tunelov, kot jim rečemo, ki vodijo do skladišča. Takrat sem začel sodelovati s Heleno (op.a. Helena Kastelic, nekdanja sekretarka OZRK Trbovlje), potem pa sem kar ostal tu kot prostovoljec.

Tukaj ste začeli obnavljati prostore, potem ste še vedno delali pri obnovi. Kajti v obrazložitvi so rekli, da ste pravzaprav človek za vse.

Tako, kot so rekli. Kar mi rečejo, tisto naredim. Svoj čas sem imel obrt, zato se malo spoznam na te stvari in če je treba pač naredimo.

Potem se je zgodilo, da so prišli tudi viški hrane, postavila se je Menažka. Tudi tam ste sodelovali, kajne?

Tako je, cela tri leta, sam. 365 dni v letu.

Kaj to pomeni, kaj ste počeli? Kako je zgledal vaš dan tukaj?

Zvečer, od pol sedmih pa do pol desetih smo čakali Lionse, ki so takrat skrbeli za prevoz viškov hrane iz trgovin. Jaz sem pa pač moral tukaj biti, da smo zložili in spravili notri, da se je drugi dan zjutraj to delilo.

Ampak to ni kar tako, da pridejo pa se to spravi v hladilnik. Verjetno je to nek postopek, se je treba držati nekih pravil?

Ja, treba se je držati pravil, hrano je treba presortirati in nato ustrezno shraniti; kolikor smo pač imeli. Včasih še hladilnika ni bilo, smo morali še domov nosit. Samo potem se je to hitro uredilo.

Sodelovali pa ste tudi pri razdeljevanju potem hrane in vseh ostalih stvari.

Tudi, samo to še prej tukaj v Menažki. Zdaj ne razdeljujem več viškov hrane, to so prevzela dekleta.  

No še dandanes ste prostovoljec tukaj, kaj danes počnete, zakaj vas pokličejo?

Danes pa skrbim za tovornjak z večjo nabavo, ker je logistika v okolici malce problematična. Ko Rdeči križ ali Tuš pripelje hrano, je treba vse to spraviti v skladišče. Cel tovornjak, 16 palet je potrebno v tunele zrinit in preložiti. Imamo tudi pomagače, prostovoljce, tako da ne prelagam vsega sam na roke, ampak uredimo tako kot rečejo, trikrat, štirikrat na leto, po potrebi. 


Iskrene čestitke za prejem naziva Prostovoljec zasavske regije 2022 in veliko energije ter idej za prostovoljsko udejstvovanje v prihodnje.

 

Intervju z Bogdanom Žibertom, prostovoljcem iz občine Trbovlje, so pripravili na Radiu Aktual – KUM. Več o natečaju Prostovoljec zasavske regije 2022 in prejemnikih nazivov najdete na povezavi.

Preverite ponudbo prostovoljskih del v zasavski regiji, ki sem jim lahko pridružite ali se prijavite na prejemanje SMS obvestil o prostovoljskih delih, kjer rabijo pomoč prostovoljcev. Na številko 030 400 444 pošljite SMS z besedo PRIJAVA.

 

 

Natečaj organiziramo v okviru Regionalnega centra NVO v sodelovanju z vsemi štirimi občinami zasavske regije: Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo. Z medijsko podporo Radia Aktual - KUM. Aktivnosti so sofinancirane iz Sklada za NVO Ministrstva za javno upravo.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00