Alojzij Klančišar, prostovoljec zasavske regije 2022 iz Zagorja ob Savi

Prejemnik naziva prostovoljec zasavske regije iz občine Zagorje ob Savi je Alojzij Klančišar. Večino svojega prostega časa nameni prostovoljskemu delu, saj je aktiven v mnogih zasavskih nevladnih organizacijah. Teh je toliko, da ob naštevanju kje vse je aktiven kot prostovoljec pogosto ne zmore našteti vseh.   

Med drugim je predsednik PVD Sever Zasavje, predsednik Kinološkega društva Zagorje, deluje v projektu Sopotniki, ki ga izvaja Zavod Sopotniki v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi. Je član sveta KS Kisovec Loke kjer deluje kot predstavnik kraja Čolnišče in podpredsednik Društva za varstvo voda in okolja Čolnišče. Večino svojega prostega časa kot prostovoljec preživi v društvih katerih član je. Marljivo izpolnjuje aktivnosti, določene v programih dela, aktiven je na humanitarnem področju, saj kot vodnik reševalnega psa pomaga pri iskanju pogrešanih oseb, izvaja usposabljanja lastnikov, vodnikov in reševalnih psov za iskanje. Kot veteran svoje spomine in izkušnje iz obdobja osamosvajanja Slovenije deli s šolarji, kot vodnik reševalnega psa pa jih seznanja s pravilnim načinom ravnanja s psi. S psi obiskuje tudi stanovalce v domovih za starejše in jim tako lepša dneve. V sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Zagorje ob Savi organizira različne prireditve za pomoč pomoči potrebnim. Njegovih ur delovanja na področju prostovoljstva se praktično niti ne da izračunati, saj gredo letno v stotine ali celo tisoče ur.

Delujete na številnih področjih?

Res je. V stažu deset, dvajset let se mi je kot prostovoljcu najbolj vtisnilo delo kinologa, predsednika Kinološkega društva Zagorje in kinologa reševalca v okviru Kinološke zveze Slovenije oz. Enote reševalnih psov Slovenije. Kot nekdanji policist oz. miličnik zdaj kot vojni veteran delujem v Policijsko veteranskem društvu Sever Zasavje že 15 let, od ustanovitve naprej, ter kot podpredsednik v Zvezi policijskih veteranskih društev Sever Slovenije. Zdaj sem, oziroma sem vedno bil, dejaven tudi v kraju kjer živim, v Čolniščah. Tu sem aktiven v Društvu za varstvo voda-okolja Čolnišče, ki smo ga ustanovili pred leti. Na zadnjih volitvah pa sem bil tudi izvoljen in pa imenovan v Svet krajevne skupnosti Kisovec – Loke. To so tiste glavne naloge, ki jih opravljam že dalj časa.

To vam verjetno vzame kar precej časa?

Lahko rečem, da ves prosti čas, ki ga imam, namenjam bolj kot ne v prostovoljske dejavnosti. Tako je že od kar sem se upokojil. Prej nisem omenil, da sem, na povabilo krajanov oz. občanov, začel sodelovati tudi pri prevozu starejših oseb. Tako sedaj nekajkrat na mesec opravljam prevoze z vozilom Sopotniki in na ta način vzdržujem stik z občani občine Zagorje.  

Vaša velika ljubezen so psi, ste tudi vodnik reševalnega psa. Ste še aktivni na tem področju?

V državnem merilu nisem več aktiven. Imam psičko, ki sicer ima vse potrebne izpite za opravljanje reševalnega dela, a je stara že 12 let. Tako, da na intervencije ne hodi več.

Vendarle pa s svojo psičko tudi še hodite na obiske, je tako?

Tako je. Zadnjih nekaj let, odkar je že malo starejša, v sodelovanju z Zasavsko ljudsko univerzo, obiskujeva šole in pa starejše občane na domu. Na eni strani delava neke vrste terapevtsko delo s starejšimi osebami, na drugi strani pa z mladimi v šolah delamo predvsem v skladu z zloženko, ki jo je izdalo Kinološko društvo, Odgovorno lastništvo živali.  V zadnjih letih se v zagorski občini kar pozna naše delo, predvsem na področju psov, ki so prosti, brez lastnikov, saj se njihovo število iz leta v leto zmanjšuje. Tukaj lahko dosti velik prispevek pripišemo našemu društvu in tudi meni osebno, ker v sodelovanju z Občino delujem tudi kot prostovoljec kinolog pri ulovu nelastniških psov. Projekt ulova nelastniških psov je postal kar obširen, zato ravno pripravljam predstavitev za vse zasavske občine, tudi litijsko, kjer bomo predstavili projekt ter kako lahko pri ozaveščanju in pri skrbi, da bo psov brez lastnikov oz. psov, ki se prosto sprehajajo po urbanih okoljih čim manj, pomagamo kinologi in prostovoljci.

Pomembna je tudi vaša vloga v Policijsko veteranskem društvu Sever.

To pa je druga zadeva, ki mi je pri srcu. Kot nekdanjemu miličniku, policistu, upokojenemu policistu, mi je delo policista zraslo v srce. Tako, da se tudi po upokojitvi ukvarjam s policijskim delom. Ne s strokovnim delom policije, ampak s spominskim delom. Kot organizaciji vojnih veteranov v javnem interesu nam je dano da obujamo, prirejamo razne prireditve iz obdobja 1989 – 1991. To se pravi od akcije Sever – preprečitev mitinga resnice v Ljubljani do zaključka osamosvajanja oz. do odhoda zadnjega vojaka JLA iz ozemlja Republike Slovenije.

Iskrene čestitke za prejem naziva Prostovoljec zasavske regije 2022 in veliko energije ter idej za prostovoljsko udejstvovanje v prihodnje.

 

 

Intervju z Alojzijem Klančišarjem, prostovoljcem iz občine Zagorje ob Savi, so pripravili na Radiu Aktual – KUM. Več o natečaju Prostovoljec zasavske regije 2022 in prejemnikih nazivov najdete na povezavi.

Preverite ponudbo prostovoljskih del v zasavski regiji, ki sem jim lahko pridružite ali se prijavite na prejemanje SMS obvestil o prostovoljskih delih, kjer rabijo pomoč prostovoljcev. Na številko 030 400 444 pošljite SMS z besedo PRIJAVA.

 

Natečaj organiziramo v okviru Regionalnega centra NVO v sodelovanju z vsemi štirimi občinami zasavske regije: Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo. Z medijsko podporo Radia Aktual - KUM. Aktivnosti so sofinancirane iz Sklada za NVO Ministrstva za javno upravo.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00