Glasujte za prejemnike nazivov Prostovoljec zasavske regije 2023

Zbrani so predlogi kandidatov za nazive javnega natečaja Prostovoljec zasavske regije 2023. Od 6. 2. do 20. 2. 2024 poteka glasovanje.

 

Vabljeni, da svoj glas oddate tudi vi!

 

Predlagani kandidati prihajajo iz vseh štirih občin in veseli nas, da ste tudi letos prepoznali trud in požrtvovalnost posameznikov in organizacij ter doprinos prostovoljskih projektov k boljšemu življenju v zasavski regiji.

Letos bomo podelili nazive v treh kategorijah, Prostovoljec zasavske regije 2023 po posameznih občinah, Prostovoljska organizacija zasavske regije 2023 in Prostovoljski projekt zasavske regije 2023. Svoj glas lahko namenite predlaganim v vseh treh kategorijah. Po končanem glasovanju bodo podeljeni nazivi tistim, ki bodo v posamezni kategoriji izmed kandidatov prejeli največ glasov.

Glasujete tako, da na številko 030 400 444 pošljete SMS s ključno besedo, ki je navedena v oklepaju pri imenu oziroma nazivu vsakega kandidata. V vsaki kategoriji lahko oddate po en glas iz ene mobilne številke. Svoj glas lahko oddate od 6. 2. do 20. 2. 2024 (23:59). Storitev ni dodatno zaračunana. 

Razglasitev prejemnikov nazivov

Na osrednji prireditvi Prostovoljec zasavske regije 2023, bo naziv prejel najzaslužnejši prostovoljec ali prostovoljka v posamezni občini regije (Zagorje ob Savi, Litija, Hrastnik, Trbovlje) ter ena najzaslužnejša prostovoljska organizacija in en prostovoljski projekt iz zasavske regije. 

Vabljeni, da se nam pridružite na podelitvi nazivov, ki bo potekala v torek, 27. februarja 2024, ob 17.30 uri, v dvorani Kulturnega društva Svoboda v Kisovcu. Zaradi lažje organizacije prosimo, da nam svojo udeležbo potrdite na tej povezavi ali 059 927 619 do 20. 2. 2024. Vstop je prost.

Kategorija 1. Kandidati za naziv Prostovoljec zasavske regije 2023 (kandidati so predstavljeni po občinah in abecednem vrstnem redu)

 

Dragan Caranović, Hrastnik (pošljite KAN1 na 030 400 444)

Dragan Caranović je prostovoljec v okviru projekta Prostofer v občini Hrastnik že od prve polovice leta 2021. Samo v letu 2023 je prostovoljno opravil kar 63 prevozov starostnikov v bolnišnice in zdravstvene domove različnih krajev po Sloveniji, kar je daleč največ izmed vseh hrastniških prostovoljcev v projektu Prostofer. Njegove prijaznosti, ustrežljivosti in zanesljivosti pa tekom sodelovanja niso prepoznali le na Občini Hrastnik - tudi starostniki oz. uporabniki so izjemno zadovoljni, ko jih na nujne poti odpelje gospod Dragan.

Slavko Draksler, Hrastnik (pošljite KAN2 na 030 400 444)

Slavko Draksler je v gasilske vrste vstopil kot 9 letni deček, ki se je vključil v tekmovalno gasilsko desetino pionirjev in je tako v letošnjem letu dopolnil 49 let predanega delovanja v PGD Hrastnik. V društvu je bil dolgoletni član Upravnega odbora in Poveljstva, administrator, pomočnik poveljnika za radijske zveze, glavni strojnik, podpoveljnik društva in kot tajnik društva 30 let. Sedaj pa je namestnik predsednika PGD Hrastnik. Kot poklicni in prostovoljni gasilec, je Slavko prisoten skoraj na vsaki intervenciji. Težko je ovrednotiti njegovo delo, humanost, prostovoljnost in predanost svojemu poslanstvu, s katero ves ta čas aktivno sodeluje kot prvi v gasilskih vrstah. Slavko je steber hrastniških gasilcev in ne pozna prostega časa, saj je vedno pripravljen priskočiti na pomoč vsakomur, ki ga potrebuje. Zgovorno govori podatek, da vsako leto opravi preko 560 ur prostovoljnega dela, vse za pomoč občanom Hrastnika.

Marija Urankar Murn, Litija (pošljite KAN3 na 030 400 444)

Marija Urankar Murn je prostovoljka, ki se že več kot 20 let posveča reševanju zapuščenih in obnemoglih živali. Njena predanost in nesebičnost je izjemna, saj ne le, da nudi pomoč odvrženim živalim, temveč aktivno išče tudi nove domove zanje. S svojim delom si prizadeva za zaščito živali in opozarja na nevestno ravnanje ljudi, s čimer osvešča javnost o pomembnosti humanega ravnanja in odgovornosti pri skrbi za živali. Zavzema se za vzpostavitev novega zavetišča v Zasavju, kar bi predstavljalo velik korak naprej pri reševanju težav na tem področju.

Sabina Avsec, Litija (pošljite KAN4 na 030 400 444)

Sabina Avsec je prostovoljka, ki že vrsto let širi svojo dobrodelnost na različnih področjih. Zanjo je človek na prvem mestu, naj so to otroci, starejši – ona pomaga vsem. Ob poplavah avgusta 2023 se je zavzela za pomoč posameznikom, ki jih je prizadela vodna ujma in bila med prvimi, ki je v Litiji organizirala zbiranje, skladiščenje in razdeljevanje darovanih stvari pomoči potrebnim. Njeno srčnost, predanost in organizacijske sposobnosti so bile ključne pri mobilizaciji skupnosti za pomoč v času poplav. Skupaj se je tako zbralo več kot 30 aparatov in 5 kombijev humanitarne pomoči od hrane, čistil, sanacijskega materiala, oblačil idr. Je pravi vodja z izjemnim čutom za pravico, povezovanje in človečnost. V svojem domačem kraju organizira tudi obisk dedka Mraza za otroke in starejše, kar kaže na njeno predanost skupnosti in dobrobiti vseh njenih članov.

Žiga Rozina, Litija (pošljite KAN5 na 030 400 444)

Žiga Rozina je vodja enote Katoliška mladina Litija. S svojim delom si prizadeva za aktivnosti mladih v župniji Litija. V treh letih vodenja se je oblikovala skupina 120 otrok in mladih, ki se srečujejo na vsake 3 mesece. Redno pa se srečuje 35 mladih vsak petek. Žiga je dejaven tudi na ostalih področjih organizacije dogodkov v sklopu župnije Litija.

Karmen Pusovnik, Trbovlje (pošljite KAN6 na 030 400 444)

Karmen Pusovnik je prostovoljka Društva prijateljev mladine Trbovlje od leta 2020 in neprecenljivo prispeva k njihovi organizaciji. Njena predanost in energija so osupljivi, saj se vedno z veseljem vključuje v vse projekte društva. Naj je to varstvo otrok, pravljični december, otroški parlamenti, pustovanje, dogodki na terenu, prostovoljske akcije itd... Nasmejana, komunikativna, odgovorna in kot zelo zanesljiva se je izkazala pri delu na počitniških dejavnostih. Z velikim entuziazmom vedno promovira organizacijo in pomembnost prostovoljskega dela. In je ena tistih, ki si na DPM vedno najde delo, če ne drugega vidi, da je potrebno ošiliti barvice, pospraviti prostor in ga narediti čimbolj barvitega in srčnega za vse obiskovalce. Karmen je v letu 2023 opravila neverjetnih 680 zavedenih prostovoljnih ur, ob tem pa še en kup tistih, ki niso nikjer zabeležene.

Peter Pečarič, Trbovlje (pošljite KAN7 na 030 400 444)

Peter Pečarič je del ekipe prostovoljcev Rdečega križa Trbovlje od leta 2016. V svoje vrste so ga povabili, ko je kot prostovoljec pomagal v času migrantske krize na meji s Hrvaško, saj so v njem prepoznali zaupanja vredno osebo, ki rada priskoči na pomoč ljudem v stiski. Od takrat je del njihove ekipe, kjer opravlja zelo različna dela. Prevzema in razvaža donirano hrano, pomaga pri izvedbi različnih terenskih akcij, vozil je pri Prostoferju, kadarkoli je potrebno poskrbi za prevoz opreme, oblačil ipd. Peter je zanesljiv in predan prostovoljec, ki opravlja tudi različna hišniška dela v prostorih društva, vedno pripravljen priskočiti na pomoč, ko ga potrebujejo. Je prostovoljec z veliko začetnico.

Ani Klančnik, Zagorje ob Savi (pošljite KAN8 na 030 400 444)

Ani Klančnik je članica Medgeneracijskega društva Srečno Zagorje in prostovoljka od leta 2015. Vodi dve medgeneracijski skupini na Milnšah in v Zagorju ter opravlja vlogo podpredsednice in tajnice društva. Vsako leto opravi med 400 in 450 ur prostovoljskega dela pri čemer je izredno odgovorna in opravi še več kot je dogovorjeno. Ima odlične voditeljske sposobnosti in zna komunicirati z vsemi generacijami. Poleg tega piše pesmi in pripravlja programe društvenih prireditev ter vedno poskrbi, da člani društva dobijo voščilnico ob rojstnem dnevu.

Franc Ravnikar, Zagorje ob Savi (pošljite KAN9 na 030 400 444)

Franc Ravnikar iz Izlak je dolgoletni prostovoljec v programu Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Zagorje ob Savi. Poln energije, empatije do sočloveka in veselja življenja, vsak mesec obišče veliko število upokojencev iz občine Zagorje ob Savi, ki so osamljeni. S svojo prisotnostjo jim podari del sebe in jim polepša vsakdan. Z njimi posedi, poskuša izvedeti, če lahko še kako pomaga, da se jim polepša starost in olajša kakšna stiska. Vsem, ki so nemočni in potrebujejo humanitarno pomoči, le-to dostavi z dobro voljo in nasmehom. Franciju je vodilo: »Danes jaz pomagam tebi, jutri pa bo kdo meni.«

Maridi Cerkovnik, Zagorje ob Savi (pošljite KAN10 na 030 400 444)

Maridi Cerkovnik je aktivno vključena v Društvo upokojencev Zagorje ob Savi že 31 let. Svoje delo je pričela kot tajnica in to delo opravljala vse do leto 2009. Takrat je z vso svojo odgovornostjo prevzela tudi vodenje ekskurzij ter srečanja z drugimi upokojenci iz Slovenije in zamejstva. Aktivno in samostojno je pričela tudi z organizacijo letovanj dvakrat letno v hotelu Delfin v Izoli. Prav tako so bili pod njeno organizacijo vsako leto izpeljani izleti društva. Ves čas je poleg organiziranja ostalih srečanj ekskurzij in letovanj tudi aktivna članica UO. Samo v letu 2023 je opravila 430 prostovoljnih ur. Zaradi njenega prizadevnega dela, pozitivnega vpliva na lokalno okolje, njene prisrčnosti in vedno dobre volje, je priljubljena med člani društva in tudi širše. Zato ima v društvu tudi velik ugled in podporo vodstva.

Marija Golčnik, Zagorje ob Savi (pošljite KAN11 na 030 400 444)

Marija Golčnik je prostovoljka Slovenskega društva Hospic od leta 2019. V tem času je opravila 106 ur na programih Spremljanje umirajočih in njihovih svojcev, Detabuizaciji smrti in Prostovoljstvu. S svojim trudom in srčnostjo je približala dejavnosti društva prebivalcem Zasavja, kot jo je nagovarjal cilj, da aktivneje vključi Slovensko društvo Hospic v svoj domači kraj. Zaslužna je za vzpostavitev sočutne točke v VDC Zasavje. Na Marijino pobudo se je društvo aktivno povezal z VDC Zasavje, kjer so lani speljali več dogodkov. S svojo širokosrčnostjo, senzibilnostjo in sočutjem pristopa k uporabnikom društva oziroma širi poslanstvo in deluje sočutno na vsakem koraku. Je kreativna in izvirna, sama daje pobude in nove predloge za izvedbo aktivnosti in pri njih uspešno sodeluje oziroma jih izvaja. Največ prispeva s svojim zgledom, saj s tem vzpodbuja druge, da delujejo sočutno, ustvarjalno in povezovalno.

Tadej Ule, Zagorje ob Savi (pošljite KAN12 na 030 400 444)

Tadej Ule, nekdanji športnik, ki pa je še vedno predan športu, pa naj bo to nogomet, košarka, rokomet ali balinanje. Tadej je poznan kot človek z velikim srcem, ki je pripravljen takoj, brez vprašanj, priskočiti na pomoč. V Nogometnem klubu Zagorje je aktiven že par let in je nepogrešljiv člen pri organizacij tekem in drugih aktivnosti v sklopu kluba. Tadejevo prostovoljstvo pa ni omejeno samo na šport, dejaven je tudi na drugih področij, rdeči križ, gasilci in podobno. Velikokrat je v raznih prostovoljnih akcijah sodeloval z različnimi organizacijami kot so: Zavod za šport Zagorje ob Savi, ŠD Trimček, Rokometni ženski klub Zagorje, Osnovna šola Slavka Gruma, ŠD Ravenska Vas, Kolesarski klub Zagorska Dolina, ŠD Prapreče, PGD Zagorje. Ne glede na dan in uro v dnevu je vedno dosegljiv in takoj pripravljen pomagati. V času poplav leta 2023 je pomagal pri organizaciji prenočišč in oskrbi tujcev, ki so ostali ujeti v mestu. Sodeloval je tudi pri izvedbi šolskih področnih tekmovanj v nogometu in pripomogel pri izvedbi in uspehu številnih rekreativnih dogodkov v občini. Tadejeva odlika je, da ne glede na katerem področju je potrebno pomagati, to naredi s "celim telesom in dušo".


Kategorija 2: Kandidati za naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2023 (kandidati so predstavljeni po abecednem vrstnem redu)

 

Društvo diabetikov Trbovlje (pošljite ORG1 na 030 400 444)

Društvo diabetikov Trbovlje izvaja zdravstveni preventivni program in delujejo na področju zdravja in socialno humanitarnega programa. Vodi jih osnovni cilj: skrb za člane, osebe s sladkorno boleznijo, za lažje življenje s to kronično boleznijo, ob tem pa osveščanje širše javnosti o bolezni, ki velja za svetovno epidemijo, saj ogroža vedno več ljudi v svetovnem merilu. Društvo združuje več kot 300 članov. Na prostovoljski ravni organizirajo ogromno dejavnosti, med drugim: zdravstvena predavanja, meritve sladkorja, tlaka in holesterola v društvu in po dogovoru tudi izven društva, okrevanje v zdraviliščih, športne dejavnosti: kopanje, redni pohodi v okolico, balinanje, kegljanje, izobraževalna in prostočasna druženja, ustvarjalne delavnice idr. Tako vodstvo društva, kot vsi prostovoljci vlagajo ogromno časa, volje in srčnosti, da skozi leto izvedejo toliko dejavnosti na prostovoljski ravni in omogočijo starejšim vso potrebno znanje pri soočanju s kronično boleznijo. Poskrbijo za njihovo dobro počutje in jim popestrijo številne dni. Res številčna udeležba na vseh dejavnostih pa je velika potrditev njihovega dela.

Društvo Litijski likovni atelje LILA (pošljite ORG2 na 030 400 444)

Društvo Litijski likovni atelje LILA je društvo likovnikov, fotografov in literatov. Med prednostnimi nalogami društva je izobraževanje in predstavljanje likovne dejavnosti v širši skupnosti. Delujejo izključno prostovoljsko. Organizirajo številne razstave v občini in širše in na državnih tekmovanjih dosegajo odlične rezultate. Sodelujejo na številnih kulturnih proslavah z nastopi članov - avtorjev proze in poezije. Organizirajo društvene in meddruštvene extempore. V letu 2023 so ogromno prostovoljskih ur opravili tudi zaradi povodnji, ki jim je popolnoma uničila društvene prostore. Kulturni utrip Litije brez njih bi bil popolnoma drugačen.

Katoliška mladina, enota Litija (pošljite ORG3 na 030 400 444)

Katoliška mladina, enota Litija je Zavod za vzgojo, versko, kulturno in izobraževalno dejavnost mladih s ciljem pri mladih širiti krščansko življenje. Med seboj se podpirajo in srečujejo ob različnih priložnostih. Vsako leto izvedejo več projektov. Najbolj prepoznavno je Miklavževanje, kjer vsako leto obdarijo preko 300 otrok. Drugi največji dogodek je Oratorij, ki ga obišče okoli 120 otrok z 40 animatorji. Enota deluje tudi v sklopu druženja mladih, izobraževanja, pogovora, kulturne in športne prireditve. Enota širi dobro vzdušje in mlade vključuje v timsko delo.

Kolesarsko društvo Litijski Tempomat (pošljite ORG4 na 030 400 444)

Kolesarsko društvo Litijski Tempomat je bilo ustanovljeno avgusta 2018 in ozavešča in združuje vse kolesarske generacije. Člane društva druži želja po razgibanem preživljanju prostega časa na kolesu. Namen ustanovitve in delovanja društva je bolj organizirano vzpodbujanje občanov vseh starosti k zdravemu in zanimivemu preživljanju prostega časa na kolesu. Danes so tako v lokalnem okolju kot tudi širše prepoznani po dogodki, ki privabljajo veliko število kolesarjev iz celotne Slovenije.  Njihovi najbolj prepoznavni dogodki so Vzpon na GEOSS, Božički na kolesih, Tempomatova diagonala, Gran Canaria, Istra idr.

Kulturno društvo Svoboda Trbovlje - Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje (pošljite ORG5 na 030 400 444)

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje je sekcija Kulturnega društva Svoboda Trbovlje. Kot sekcija delujejo v stavbi Dom Svobode v Trbovljah, neprekinjeno že 59 sezon. Člani so aktivni na kulturnem področju, kjer produkcijsko dosegajo pomembne rezultate - lansko leto se je odrasla skupina uvrstila na državno Linhartovo srečanje amaterskih gledaliških skupin v Postoji, ter na Čufarjeve dneve, otroška skupina pa na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin. Najbolj znani so po predstavi Štilčki, s katero so kar petkrat razprodali vse sedeže v Domu Svobode. Gledališče je organizirano v različne skupine - imajo 4 otroške gledališke skupine, mladinsko in večjo odraslo, ki se formira glede na igro, ki je v pripravi. Društvo je tudi lastnik stavbe kjer delujejo in veliko "breme" oziroma veliko odgovornost glede vzdrževanja stavbe nosijo člani gledališke sekcije. Z različnimi čistilnimi akcijami, akcijami za prenovo, zbiranjem sredstev, oddajanjem prostorov v najem in povezanimi aktivnostmi v zvezi s tem, opozarjajo na njihov status. Poleg bogatega kulturnega programa, preko 80 članov skrbi, za to, da stavba in ljubiteljska kultura v mestu Trbovlje ne propada. Vsi člani delujejo v društvu prostovoljno - vloženega dela oziroma ur pa je ogromno. Vse to je poplačano z veliko podporo občanov in širše lokalne skupnosti, ki se ne kaže zgolj v obiskovanju njihovih prireditev v Svobodi, temveč tudi pri angažiranju njihovega društva na različnih prireditvah, proslavah. Neomajna želja po tem, da dom Svobode ostane pomemben gradnik ljubiteljske kulture in prostovoljstva v povezavi s tem, jih žene naprej.

Prostovoljno gasilsko društvo Litija (pošljite ORG6 na 030 400 444)

Prostovoljno gasilsko društvo Litija s svojo dolgo tradicijo zaščite in reševanja pokriva občino Litija in Šmartno že od leta 1885. V organizaciji deluje 109 prostovoljcev, ki so v letu 2023 opravili več kot 5.000  prostovoljskih ur od tega v času poplav in neurij več kot 1.000 ur, ko so aktivno in nesebično pomagali prebivalcem občine Litija. V sodelovanju s preostalimi prostovoljnimi gasilskimi društvi so pomagali pri sanaciji in zaščiti objektov, imetja in življenja ljudi, ki so jih ogrožale poplave in zemeljski plazovi. Člani PGD Litija tako s svojim udejstvovanjem in delom doprinesejo k varnosti in dobrobiti občanov. Skrbijo za preventivne dejavnosti, vzgojo mladine, da postanejo operativni gasilci, opravljajo tehnično reševanje pri prometnih nesrečah, gašenje in reševanje v primeru požarov in v primeru naravnih in drugih nesreč.


Kategorija 3: Kandidati za naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2023 (kandidati so predstavljeni po abecednem vrstnem redu)

 

Maksimal festival (pošljite PROJ1 na 030 400 444)

Maksimal festival, v organizaciji Medgeneracijsko glasbenega društva Litija, je sestavljen iz dveh delov. Prvi je dan varnega gorništva in drugi koncertni večer. Oba sta namenjena spominu na Maksa Koviča, ki se je smrtno ponesrečil pri plezanju. Pri organizaciji sodelujejo številne organizacije v katerih je Maks prostovoljno deloval – od športnih do kulturnih društev. Na dnevu varnega gorništva se zberejo lokalne športne organizacije in nosilna Gorsko reševalna služba. Na koncertnem dogodku poleg nosilne glasbene skupine nastopajo Maksovi prijatelji – različne glasbene skupine. V okviru festivala se zbirajo prostovoljni prispevki za različne dobrodelne namene. Projekt povezuje skupnost, prostovoljce in prijatelje z namenom spomina na dobrega prijatelja, osveščanja o varnem gorništvu, druženja in dobrodelnosti.

Oratorij Litija (pošljite PROJ2 na 030 400 444)

Oratorij Litija je izjemno pomemben prostovoljski projekt, ki ga izvaja Katoliška mladina Litija saj že vrsto let uspešno združuje lokalno skupnost in omogoča mladim prostor za kvalitetno preživet prosti čas ter ustvarjalno udejstvovanje. Projekt ima ključno vlogo pri spodbujanju medsebojnega sodelovanja in prijateljstva med mladimi, hkrati pa krepi občutek pripadnosti skupnosti. Prostovoljci Oratorija Litija vsako leto nesebično prispevajo svoj čas in trud, da ustvarijo bogat program aktivnosti, ki otrokom in mladim omogoča razvoj različnih veščin in spretnosti. Oratorij Litija predstavlja most med generacijami, saj prostovoljci s svojo predanostjo in energijo ustvarjajo varno in spodbudno okolje, kjer se lahko otroci učijo od izkušenj starejših.

Počitniško varstvo otrok, Trbovlje (pošljite PROJ3 na 030 400 444)

Počitniško varstvo otrok je prostovoljski projekt Društva prijateljev mladine Trbovlje, ki poteka vsake počitnice za osnovnošolske otroke. Poleg zimskih, jesenskih in prvomajskih počitnic so vsekakor najpomembnejše za marsikaterega starša predvsem poletne počitnice. Takrat DPM Trbovlje redno od 1. 7. do 31. 8. vsak delovnik organizira počitniške dejavnosti za otroke z možnostjo dodatnega varstva, kar pomeni, da prvi otroci prihajajo že ob 5h zjutraj in zadnji odidejo okrog 17h. Dnevno v povprečju dejavnosti obiskuje 45 otrok, v letu 2022 je dnevno število otrok zraslo že na 73, kar pomeni, da je dnevno bilo angažiranih za varstvo otrok kar 14 prostovoljcev. Ker je skozi vse poletje to res ogromen zalogaj, so v letu 2023 počitniška varstva omejili in se pri številki 50 tudi ustavili. Kljub temu pa so vedno poskrbeli za tiste, ki varstvo za svoje otroke res nujno potrebujejo. K njim prihaja pisana druščina otrok starih od 6. do 13. let iz celotne zasavske regije. V okviru projekta je opravljenih okvirno 5.040 prostovoljskih ur, pa verjetno še mnogo več takšnih, ki niti niso zabeležene.

Prostofer, Trbovlje (pošljite PROJ4 na 030 400 444)

Prostofer, brezplačni prevozi za starejše se izvajajo že v 103 občinah, tudi v občini Trbovlje, ki se je projektu priključila decembra 2021. V občini Trbovlje brezplačne prevoze za starejše, ki potrebujejo tovrstno pomoč, trenutno opravlja 13 prostovoljcev, nekateri že od samega začetka, nekaj pa se jih je pridružilo pozneje. Od leta 2021 do danes je bilo tako opravljenih že več kot 820 prevozov, kar pomeni, da je bilo opravljenih približno 3000 prostovoljskih ur. Projekt se izvaja v sodelovanju z Občino Trbovlje, OZRK Trbovlje in DPM Trbovlje. Za koordinacijo prevozov med prostoferji in uporabniki pa skrbi Zavod Zlata mreža. Z brezplačnimi prevozi Prostofer starejšim v občini Trbovlje omogoča večjo mobilnost, večjo socialno vključenost, medsebojno povezovanje, medsebojno pomoč in boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju, kar posledično pomeni, da lahko ti čim dlje ostanejo v domačem okolju.

Starejši za starejše, Hrastnik (pošljite PROJ5 na 030 400 444)

Program Starejši za starejše deluje izključno na podlagi prostovoljstva v okviru Društva upokojencev Hrastnik že od leta 2007. Bistvo programa je skrbeti za občane starejše od 69 let, da lahko čim dlje ostanejo samostojni in starost preživijo v svojem domačem okolju - doma. Nudijo  jim druženje, spremstvo na sprehodih, obiskih pri zdravniku, nakupih, manjših gospodinjskih opravilih, prinašajo jim zdravila, hrano, obveščajo in osveščajo o njihovih pravicah, zanje urejajo oziroma jih napotijo urejati razne socialne in zdravstvene pomoči. V programu deluje 21 prostovoljk, ki starejše obiskujejo vse dni v letu. Program je dobro poznan in cenjen v občini in širše.

Za najmlajše junake in najmlajše princeske (pošljite PROJ6 na 030 400 444)

Za najmlajše junake in najmlajše princeske je ustvarjalni, rokodelski, medgeneracijski, humanitarni, predvsem pa prostovoljski projekt, ki ga je Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno začelo izvajati v letu 2023. Različne akcije so stalnica dela članov društva, tokrat pa so projekt zastavili zelo široko: izdelati, in s tem razveseliti vsako mamico, družino, ki se bo od decembra 2023 do vključno decembra 2024 povečala za novorojenčka s pletenimi ali kvačkanimi copatki za novorojenčke litijske in šmarske občine. Z izborom zelo preprostega načrta so k sodelovanju povabili tudi mlade, da se naučijo osnov pletenja in se vključijo k prostovoljskim aktivnostim. V tem humanitarnem projektu sodelujejo številne prostovoljke iz bližnjih in daljnih občin (od Ajdovščine do Ormoža). Povezali so se s patronažno službo ZD Litija, tako da jih patronažne sestre obdarijo ob svojih obiskih pri novorojenčkih. Gre za avtorski projekt društva, ki v takem obsegu še ni bil izvajan.

 

Vabljeni h glasovanju!

 

Za več informacij pišite na info@consulta.si ali pokličite na 059 927 619. 


Natečaj se izvaja v okviru Regionalnega centra NVO v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo in je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo iz Sklada za NVO. Medijski sponzor je Radio Aktual - KUM in KUM24.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00