Razpisa Ameriškega veleposlaništva v Sloveniji nova priložnost za nevladne organizacije in kulturnike

Objavljena sta dva razpisa Ameriškega veleposlaništva v Sloveniji namenjena sofinanciranju kulturnih projektov ter projektov nevladnih organizacij. Rok za oddajo vlog je 1.4.2022 za kulturne projekte ter 18.4.2022 za projekte nevladnih organizacij. 

Projekti nevladnih organizacij

Na razpis se lahko prijavijo slovenske nevladne organizacije, socialna podjetja, izobraževalne in raziskovalne institucije. Za projekte, ki bodo izvedeni v sodelovanju z drugimi organizacijami mora prijavitelj predložiti pisma podpore partnerskih organizacij. V letošnjem letu bo posebna pozornost namenjena projektom, ki bodo naslavljali prednostne vsebine: regionalno in čezatlantsko sodelovanje, ekonomska vprašanja, mednarodna varnost, boj proti terorizmu in varnostna vprašanja, energetska varnost in diverzifikacija, okoljska vprašanja, digitalizacija, spletna varnost in umetna inteligenca, boj proti korupciji, dobro upravljanje, krepitev vladavine prava, transparentnost, neodvisni mediji in raziskovalno novinarstvo, človekove pravice, izobraževanje.

Kulturni projekti

Razpis je namenjen podpori projektom, ki podpirajo kulturne izmenjave ter spodbujajo kulturne vezi med ZDA in Slovenijo. Podprte bodo aktivnosti kot so izmenjave, kulturne in umetniške prireditve, razstave, delavnice, predavanja ter kulturni projekti, ki spodbujajo in poglabljajo razumevanje ameriške kulture v Sloveniji. Projekte lahko prijavijo neprofitne kulturne organizacije, registrirane v Sloveniji ali ZDA, ter umetniki in kulturni delavci iz Slovenije in ZDA ob izpolnjevanju drugih razpisnih pogojev. V letošnjem letu bo izveden samo 1 KROG zbiranja prijav za sofinanciranje kulturnih projektov.

Razpoložljiva sredstva

Za posamezen razpis je na voljo okoli 100.000 ameriških dolarjev. Najvišji znesek sofinanciranja, ki ga posamezni projekt lahko prejme je 10.000 ameriških dolarjev, kar velja tako za razpis za projekte NVO kot za kulturne projekt.

Dobro je vedeti

Vključevanje ameriške komponente je lahko v nekaterih primerih zahtevna naloga, saj trenutne razmere in omejitve potovanj otežujejo prihod ameriških državljanov v Slovenijo. Veleposlaništvo zato spodbuja kreativnost pri izkoriščanju virtualnih virov in lokalnega znanja. Pri tem pa opozarja, da bodo, zaradi omejenih razpoložljivih sredstev, projektni predlogi, ki ne zahtevajo mednarodnih potovanj ali ki zajemajo alternativno virtualno komponento bolj konkurenčni.

Projektni predlogi morajo biti pripravljeni v angleškem jeziku, ali skupaj z angleškim prevodom, dokazila pa so lahko v slovenskem jeziku. Projektni proračun mora biti izračunan v ameriških dolarjih. Projektni proračun mora vsebovati tudi delitev stroškov in prispevke v naravi. Če želite zagotoviti hiter pregled in obdelavo projektnega predloga, navedite tudi podrobno razčlenitev stroškov za celoten projekt (ne samo za tisti del, za katerega zahtevate financiranje), vključno s posebnimi kategorijami, za katere bodo uporabljena sredstva, če so na voljo.

Več informacij o posameznem razpisu je na voljo na povezavi v nazivu razpisa v zgornjem besedilu.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00