V stiku z uporabniki - Oddaljena psihosocialna pomoč Zavoda odprta dlan

Zavod odprta dlan iz Trbovelj ostaja v času epidemije v tesnem stiku z uporabniki – na daljavo. V tem obdobju nudijo brezplačno psihosocialno pomoč in energetsko terapijo za vse skupine prebivalstva, nadaljujejo pa tudi s posebnim programom pomoči za otroke in mladostnike, ki ga v obdobju krize prav tako izvajajo na daljavo.

Brezplačna psihosocialna pomoč v obdobju epidemije 

Ob nastopu ukrepov samoizolacije so v organizaciji Zavod odprta dlan vzpostavili posebno ekipo za nudenje oddaljene psihosocialne pomoči vsem tistim, ki so se v obdobju krize znašli v najrazličnejših stiskah. V ekipi sta psihoterapevtka in psihologinja, ki ljudem nudita psihosocialno pomoč in energetski terapevt, ki izvaja energetske terapije na daljavo.

Informacijo o brezplačnem programu psihosocialne pomoči na daljavo so v Zavodu odprta dlan uspešno razširili med prebivalstvo s pomočjo Občine Zagorje ob Savi, ki je na občinski spletni strani novico nemudoma objavila, nato pa informacije o programu vključila še v letak o smernicah za postopanje med epidemijo, ki so ga prejela vsa gospodinjstva v Občini Zagorje ob Savi. Iz organizacije Zavod odprta Dlan sporočajo, da so kmalu zatem začeli prejemati številne klice. Največ se jih je na njih obrnilo iz Zagorja, nekaj pa tudi iz Trbovelj. Ko so informacijo objavili nekateri mediji, so začeli klici prihajati tudi izven meja zasavske regije.

Sporočajo, da so se ljudje na njih obračajo predvsem zaradi strahu, anksioznosti, tesnobe, depresije, osamljenosti, zaradi nasilja v družini, poslabšanih medsoseskih odnosov, bilo je tudi nekaj primerov fizičnega nasilja ipd. Vsem klicateljem so pomagali po svojih najboljših močeh in jim tudi pomagali poiskati pomoč pri ustreznih strokovnih službah. V veliki meri pa je bila njihova psihosocialna podpora učinkovita.  

Energetska terapija na daljavo

Nekateri so izrazili potrebo oziroma željo po energetski terapiji na daljavo. V tem primeru uporabnik in energetski terapevt najprej uskladita termin/ uro energetske terapije na daljavo. Takrat mora uporabnik počivati - se poskušati kar najbolj sprostiti, energetski terapevt pa izvede terapijo. Po kočani seansi se terapevt in uporabnik ponovno slišita in pogovorita o učinkih. Iz Zavoda odprta Dlan sporočajo, da so nekateri energetsko terapijo zelo dobro sprejeli.  

Program psihosocialne pomoči za otroke in mladostnike

V Zavodu odprta dlan v okviru svoje redne dejavnosti izvajajo program psihosocialne podpore za otroke, mladostnike in njihove starše. Program je usmerjen v razreševanje travm in občutkov V Zavodu odprta dlan v okviru svoje redne dejavnosti izvajajo program psihosocialne podpore za otroke, mladostnike in njihove starše. Program je usmerjen v razreševanje travm, različnih duševnih in čustvenih stisk in t.i. slabih občutkov, ki v večini primerov nastanejo v zgodnjem otroštvu in se kažejo na mentalnem in fizičnem nivoju, po zdravniških pregledih pa zanje ni ugotovljenih povzav s telesnimi bolezenskimi stanji (tiščanje v trebuhu, cmok v grlu, pritisk v pljučih, zbadanje pri srcu, utrujenost, zakrčenost telesa…itd.).

Pred epidemijo so ta program izvajali v živo, med epidemijo pa so ga uspešno premaknili na splet.ter različnih duševnih in čustvenih stisk. Pred epidemijo so ta program izvajali v živo, med epidemijo pa so ga uspešno premaknili na splet.

Z otroki in mladostniki v tem obdobju komunicirajo preko a Facebook-ovega messenger-ja in Skype-a, s starši pa večinoma po telefonu.

Psihosocialno pomoč za otroke in mladostnike izvajajo največ v obliki zabavnih aktivnosti oziroma iger, ki imajo terapevtski učinek. Predvsem pa izhajajo iz tistih aktivnosti, ki so otroku ali mladostniku blizu. Gre za razne zabavne naloge s terapevtskim učinkom. Od idej za risbice, aktivnosti z lastnimi igračami do aktivnosti v gozdu oziroma na prostem ipd. Vsa navodila, smernice, nasvete podajo na daljavo. V programu morajo vsekakor sodelovati tudi starši oziroma cela družina in takrat je ta pomoč najbolj učinkovita. 

Iz zavoda poročajo o pozitivnih učinkih njihovih programov na daljavo. Otroci in mladostniki napredujejo, starši so bolj pomirjeni, bolj optimistični, med ljudmi je več veselja, upanja, smeha... Sporočajo še, da bo v kratkem zaživel nov program z naslovom Travme v otroštvu, ki ga bodo izvajali kot partnerji v okviru novo pridobljenega evropskega projekta.

Spletna stran Zavoda odprta dlan

 

 

Katera orodja vam pri stiku z vašimi uporabniki še lahko pomagajo?

Za tiste organizacije, ki želite ohranjati stik z vašimi uporabniki z video komunikacijo izpostavljamo dve uporabni orodji. 

Skype

Skype je zelo razširjeno orodje za komunikacijo preko telefona, tablice ali računalnika. Skype si namestite na računalnik, tablico ali mobilni telefon in sledite navodilom za uporabo. Za pomoč pri namestitvi in uporabi nas pokličite na 059 927 619 ali nam pišite na kristijan.adamlje@consulta.si.   

Messenger 

Tudi Facebook-ov Messenger lahko uporabljate za video klice. Lepo deluje na računalniku in mobilnem telefonu (prenosni računalniki imajo po večini že vgrajeno kamero, če imate stacionarni računalniku pa jo pred tem namestite). V Facebooku se pomaknite na desno stran v vaše stike, kliknite na izbran stik in v na vrhu novega okenca se vam bo pojavila modra vrstica z različnimi možnostmi. Kliknite na ikono kamere in tako boste izvedli video klic.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00