Ne spreglejte: Smernice za poenostavitev izvajanja občinskih javnih razpisov

​Financiranje nevladnih organizacij: Smernice za izvajanje občinskih javnih razpisov so namenjene v pomoč občinam, za namen poenostavitve njihovih  javnih razpisov. Zanimivo branje pa so tudi za nevladne organizacije, ki se prijavljajo na javne razpise.

Pripravo Smernic je vodila misel o razbremenitvi administrativnih bremen pri izvajanju javnih razpisov na manjših občinah oziroma kako lahko najbolj učinkovito, transparentno, a še vedno enostavno, pripravimo javni razpis za financiranje majhnih projektov.  Smernice na jasen in praktičen način vodijo skozi vse ključne korake priprave in izvedbe javnega razpisa.

Z nasveti vas Smernice vodijo skozi celoten postopek razpisa, uvedbo večletnih razpisov, predplačil in možnosti lastnega sofinanciranja s prostovoljskim delom.

V Smernicah je predstavljeno tudi poenostavljeno obračunavanje stroškov, t.i. pavšali. Gre za metodo, kjer financer stroškov projekta ne financira na podlagi predloženega računa za vsak strošek ampak na podlagi predhodno izračunanih stroškov in na podlagi dokazila o izvedeni aktivnosti, projekta ali doseženem kazalniku. Uvedbo takšnega načina spodbuja tudi Računsko sodišče RS. V  Zbirnem poročilu o  Pravilnosti poslovanja občin, št. 324–17/2015/4 z dnem 24. 11. 2015  je zapisalo: »Računsko  sodišče  občine  spodbuja,  naj  bodo  dokazila  sorazmerna  z  obsegom financiranja, usmerjena v doseganje ciljev občine in k pridobivanju dokazil o tem, da je projekt izveden. Zadosten  dokaz  o  izvedbi  projekta  je  lahko  tudi  poročilo  o  njegovi  izvedbi,  ne  pa  nujno  predložitev računov v znesku prejetih transfernih sredstev.«

Smernice si lahko v elektronski obliki preberete tukaj. Lahko pa si jih tudi prenesete na svojo elektronsko napravo.

Če pa želite o financiranju nevladnih organizacijah izvedeti še več, si preberite leta 2015 izdan Priročnik o izvajanju občinskih razpisov, ki smo ga izdala regionalna stičišča nevladnih organizacij, skupaj s CNVOS.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00