Kdo so prejemniki občinskih sredstev?

Tudi tiste občine, katerih javni razpisi za sofinanciranje programov ali projektov nevladnih organizacij so najbolj zamujali v tem volilnem letu, so že počasi razposlala odločitve o višini sofinanciranja programov in projektov.

Seznanitev prijavitelja z odločitvijo in višino sofinanciranja pa ni edina obveznost občin. Občinska uprava mora namreč tudi poskrbeti, da so na svetovnem spletu javno objavljeni prejemniki in njihova višina prejetih sredstev.

Rezultati javnega razpisa so informacije javnega značaja, do katere je potrebno zagotoviti dostop po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 117/06 – ZDavP-2, 23/14, 50/14, 19/15 – odl. US, 102/15 in 7/18) . Podrobneje pa posredovanje javnih informacij ureja Uredba o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja (Uradni list RS, št. 24/16).

 

OBVEZNOSTI občinske uprave glede objave informacij v svetovnem spletu:

·         Objaviti je potrebno ne le seznam prejemnikov in višino prejetih sredstev, ampak tudi sam javni razpis in razpisno dokumentacijo, seznam članov komisij za izvedbo postopkov javnih razpisov in zaključno poročilo ali povzetek o poteku in rezultatih porabljenih sredstev.

·         Objava seznama prejemnikov in višine sredstev mora biti objavljena  najpozneje v sedmih dneh po izdaji sklepov o izbiri prejemnikov sredstev, objava zaključnega poročila ali povzetka pa najpozneje v 14 dneh od potrditve oziroma sprejetja poročila.

·         Objava informacij o javnih razpisih  mora biti v svetovnem spletu dostopna tako, da je omogočen enostaven dostop do informacij o posameznih razpisih in praviloma na enem mestu.

·         Potrebno je ves čas zagotavljati nemoteno dostopnost, dosegljivost, racionalnost in uporabnikom prijazno zasnovo svojih spletnih strani.

·         Da so informacije javnega značaja, ki jih posreduje v svetovni splet lahko dostopne tudi ljudem s posebnimi potrebami  je potrebno zagotoviti dostopnost informacij javnega značaja na spletu tudi v izključno tekstovni obliki.

 

Javna objava rezultatov ne sme predstavljati le »nujno zlo«, ki ga morajo občinske uprave urediti zaradi zakonskih obvez. Javna objava rezultatov naj predstavlja pravico do vpogleda o uporabi javnih sredstev in zagotavljanje občankam in občanom njihovo pravico do informiranosti. Javna objava delitve javnih sredstev je ključna za vzpostavitev transparentnosti in zaupanje v delo občinske uprave.

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.