NVO in podjetja skupaj v družbeno odgovorne projekte

V torek, 19.3.2019, je v Katapultu d.o.o.,  potekal Podjetniški meetUP z NVO, kjer smo nevladniki in gospodarstveniki raziskovali možnosti projektnega sodelovanja. Za izhodišče sta nam Katja Ajdnik in Tjaša Turnšek iz Zavoda Vozim predstavili njihov projekt Heroji furajo v pižamah, ki je zaradi izjemnega kreativnega pristopa privabil k sodelovanju tudi multinacionalke.

Na srečanju so se udeleženci najprej seznanili s smernicami in globalnimi trendi pri oblikovanju partnerskih projektov nevladnih organizacij in gospodarstva, nato pa so se temeljito seznanili s prakso in izjemnimi rezultati projekta Heroji Furajo v pižamah.

Katja Ajdnik iz Zavoda Vozim je izpostavila, da je poleg vztrajnosti pri nagovarjanju partnerjev iz gospodarstva pomembna res posebna in privlačna vsebina in kreativen pristop pri komuniciranju ciljev, rezultatov in aktivnosti. Zelo pomembno je, da k gospodarstvu pristopimo z idejo in jim predstavimo koristi projekta za njihovo podjetje. Če povzamemo, je bistven poudarek pri oblikovanju projektov z gospodarstvom na kreativnih rešitvah, inovativnih pristopih, na dolgoročnosti in na velikopoteznosti.

Projekt Heroji Furajo v pižamah je za razliko od klasičnih projektov ozaveščanja usmerjen v spreminjanje vedenja in navad pri mladih. To dosežejo s prenosom življenjskih zgodb ambasadorjev projekta. To so poškodovanci v prometnih nesrečah, ki so pristali na invalidskih vozičkih. Ambasadorji v okviru projekta zagotovijo prevoze mladim iz zabav s prilagojenimi hibridnimi vozili Toyota in na ta način ozaveščajo mlade, da naj vedno poskrbijo za varen prevoz domov. Heroji so namreč vsi tisti, ki vstanejo sredi noči in pred barom, klubom počakajo na razposajene mladince in jih varno pripeljejo domov. Poleg šoferjev so na terenu prisotni tudi ostali ambasadorji projekta, ki z različnimi aktivnostmi opozarjajo na svojo prisotnost in mladim na licu mesta predstavljajo projekt in jim, kot rečeno, privzgajajo nove navede in oblikujejo nove vedenjske vzorce.  Projekt Heroji furajo v pižamah se bliskovito širi po celi Sloveniji in z letošnjim letom prihaja tudi v zasavsko regijo.

V projekt so zaradi njegove inovativne vsebine in pristopa, izjemno dovršene strategije komuniciranja, dolgoročnosti  in usklajenosti z njihovo strategijo in kulturo, velikodušno in brez posebnih zadržkov, poleg podjetja Toyota Adria  d.o.o., vstopili še Zavarovalnica Generali, oglaševalska  agencija Luna in še nekateri partnerji iz ostalih sektorjev.

S podjetniškim meetUP - om z NVO smo naredili prvi korak k novi kulturi medsektorskega povezovanja v zasavski regiji. Gre za preseganje okvirjev sponzorskih in donatorskih odnosov in vstopanje v tesna projektna partnerstva NVO in gospodarstva. Družbena odgovornost podjetji, k v zasavski regiji in še kje deluje bolj ali manj po principu deljenja razmeroma majhnih zneskov denarja med organizacije, se mora počasi preoblikovati v dolgoročne in inovativne projekte z močnimi učinki in vključevanjem širokega kroga deležnikov. Projekt Heroji furajo v pižamah je z medijskimi objavami dosegel 6 milijonov ljudi. Takšnih projektov se nadejamo tudi v zasavski regiji, kjer bodo nevladne organizacije generatorji, povezovalci in kreativci. Razvoj ideje namreč ne stane nič. Le razmišljanje je potrebno malce razširiti.

V sklepnem delu je potekal pogovor med udeleženci, kjer so si nevladniki in gospodarstveniki izmenjali mnenja, izkušnje in zamisli, nastale so celo že prve ideje za projekte. Sklepni dialog med prisotnimi je privedel do ugotovitve, da možnosti, želja in motivacija za skupne projekte v naših dolinah obstajajo.

Srečanja so se udeležili predstavniki naslednjih nevladnih organizacij: Košarkarski klub Hrastnik, Zavod Peglezn Trbovlje, Društvo PUNKT, ŠD Felix Trbovlje, Društvo RAST Hrastnik, SOCIOS – zavod socialnih storitev,  Društvo za preprečevanje Osteoporoze Hrastnik, Konjeniški klub Mišin dol, KPD Tončke Čeč Trbovlje, KD Svoboda Trbovlje

Srečanja so se udeležili predstavniki naslednjih podjetij: Dewesoft d.o.o., Katapult d.o.o., ETI Elektroelement Izlake, Spekter d.o.o., Grafex, grafično podjetje d.o.o., Lexibor, Velibor Dujaković s.p.

Organizatorji srečanja: ZLHT - Regionalni center NVO, Regionalna razvojna agencija Zasavje

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00