Župani so se izšolali

V ponedeljek, 1.10.2018, je v Zagorju ob Savi potekala Šola za župane, ki jo je organiziral ZLHT Regionalni center NVO. To je bil eden izmed dvanajstih dogodkov, ki so na isti dan potekali po vsej Sloveniji z namenom vzpostavitve dialoga med civilno družbo in odločevalci na lokalni ravni.


 

V Zagorje ob Savi je v ponedeljek, ob 17.00, prišlo šest županskih kandidatov in štirje predstavniki političnih skupin ter 25 nevladnih organizacij iz Zagorja, Hrastnika in Litije. Nevladniki so prišli opremljeni s pobudami in predlogi, ki so jih tekom dogodka predstavili aktualnim in bodočim odločevalcem. Županski kandidati in predstavniki političnih skupin pa so jim pozorno prisluhnili.

Uvodne besede

Uvodoma so iz ZLHT Regionalnega centra predstavili pomen civilnega dialoga in vlogo nevladnih organizacij pri razvoju lokalne skupnosti. Sledila je predstavitev dobrih praks in izbranih regijskih problematik.  Najprej je spregovorila gospa Anka Kolenc iz Zavoda Družinsko gledališče Kolenc.  Predstavila je problem zaprtja pošte na Vačah in o tem, kako so se kot nevladna organizacija odločili, da bodo prevzeli pogodbeno pošto na Vačah in tako rešili precejšen lokalni problem. V nadaljevanju je spregovoril gospod Matic Rotar iz Civilne iniciative Sedraž Brezno in osvetil problematiko Centra za ravnanje z odpadki Zasavje ter poudaril, da lahko zaradi pomanjkljivosti centra, na katere opozarjajo v iniciativi, nastanejo hude posledice z dolgoročnimi učinki na okolje. Sledila je predstavitev pobude za spodbujanje lokalne samooskrbe s hrano v regiji, ki jo  je predstavil gospod Jože Ocepek iz Društva za razvoj podeželja Zasavje. Njegov glavni poudarek je bil, da je nujno potrebno, da se vsaj delež denarja, ki je namenjen oskrbovanju javnih izobraževalnih zavodov s hrano, pretopi na domače zasavsko podeželje.

Obisk ministra

Nato pa je sledilo prav prijetno presenečenje. Šolo za župane – zasavska regija je namreč obiskal minister za javno upravo, gospod Rudi Medved in udeležencem namenil nekaj spodbudnih besed. Spregovoril je predvsem o pomenu civilnega dialoga in dragocenosti tovrstnih dogodkov. Predvsem pa pohvalil županske kandidate, da so pripravljeni stopiti v tako šolo.  

Delo v omizjih

Sledilo je delo v omizjih. Na Šoli za župane so bila organizirana omizja za občino Zagorje ,Hrastnik in Litijo. V omizjih so predstavniki lokalnih NVO županskim kandidatom in predstavnikom političnih skupin predstavil še ostale pobude in predloge, vezane na lokalno okolje. Pogovori so bili burni in s strani nevladnih organizacij je do političnih predstavnikov prispelo precej dobrih predlogov in pobud.

Udeležba političnih predstavnikov

S strani političnih predstavnikov so se šole za župane udeležili gospod Matjaž Švagan (ZGN), aktualni župan Občine Zagorje ob Savi in predstavnik stranke Zagorje gre naprej, gospod Primož Jelševar (SLS), predstavnik SLS Zagorje, gospod Jani Medvešek (Lista za našo dolino), kandidat za župana Občine Hrastnik, gospa Vojka Šergan (SMC), kandidatka za županjo Občini Hrastnik, gospod Marko Funkl (Lista Naš Hrastnik), kandidat za župana Občine Hrastnik, gospod Gregor Pajič (Lista Gregorja Pajića), kandidat za župana Občine Hrastnik, gospod Božo Majcen (Lista Srečno, Hrastnik), kandidat za župana Občine Hrastnik, gospa Lijana Lovše (SLS), aktualna podžupanja Občine Litija in predstavnica SLS Litija, gospa Kaja Mlakar Agrež (Levica), predstavnica zasavskega regijskega odbora stranke Levica in Tomaž Drnovšek – Vinči (Da, Vinčijeva lista), kandidat za župana Občine Litija.    

Prav vsi politični predstavniki so izpostavili, da je takšna šola zelo koristna in jo bodo obiskovali tudi v prihodnje. Poudarili so, da so se veliko naučili, predvsem pa se bolj približali civilni družbi. Nevladne organizacije ocenjujejo kot pomembne sogovornike in partnerje v novih mandatih.

Na ZLHT Regionalnem centru NVO so zelo zadovoljni z udeležbo in rezultati srečanja. Spodbujajo pa tudi predstavnike ostalih strank/list, ki se niso udeležili Šole za župane, da še pred kampanjo tudi oni stopijo v dialog s civilno družbo. Sporočajo, da so jim na voljo.  

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00