Pogledali smo čez planke na Koroško

Z namenom ogleda dobrih praks je ZLHT Regionalni center NVO v sodelovanju z KOROCIV – koroškim regionalnim stičiščem za nevladne organizacije v četrtek, 26.10.2017, pripravil strokovno  ekskurzijo za nevladne organizacije iz zasavske regije na Koroško.Tam smo si ogledali nekaj zanimivih praks, ki uspešno naslavljajo lokalne potrebe in izkoriščajo potencial okolja.

V zgodnjih dopoldanskih urah je proti Koroški odrinilo 14 predstavnikov različnih nevladnih organizacij iz celotne zasavske regije in prav zanimivo je bilo, da je teh 14 ljudi zastopalo skoraj 1500 članov,  vključenih v njihove organizacije. Gre za močno delegacijo, ki bo dobre prakse učinkovito preneslo iz koroške regije v zasavsko. Regiji sta sorodni iz vidika industrijske dediščine, temelječe na rudarjenju in izmenjava izkušenj in praks med regijama je zato izjemnega pomena.

Najprej so se ustavili v mesnem jedru Slovenj Gradca, kjer so si ogledali t.i. Pop up Dizajnersko trgovino, ki je nastala kot odgovor na problematiko zapuščenega prostora v centru mesta. V dogovoru z lastnikom so jo tamkajšnji nevladniki dobili v brezplačen najem in kmalu prostor obudili in  z izjemno privlačno ponudbo designerskih produktov ter kmalu pridobili zadostno število uporabnikov, kar je pomenilo, da so lahko že po treh mesecih od otvoritve začeli plačevati najemnino in od takrat naprej je ta trgovinica ena izmed krasnih pridobitev mestnega jedra.

Ogled so nadaljevali do Zadruge dobrot z.b.o, kjer izvajajo projekt Tekstilnica. Ukvarjajo se z zbiranjem in predelavo starega tekstila. Zadruga je je nastala iz razvojnih sredstev in se do danes razvila v močen gospodarski model, ki je z zbirališči tekstila prisotna po večjem delu Slovenije, s svojo dejavnosti pa segajo tudi v sosednjo Avstrijo.

Pot smo nadaljevali proti rudniku Mežica, kjer nas je prijazno sprejela gospa mag. Romana Lesjak, županja občine Črna na Koroškem, sledila je izčrpna in izjemno zanimiva predstavitev Geoparka Karavanke, nato pa smo se spustili v podzemlje Pece, kjer smo doživeli turistični dragulj in pod izjemno strokovnim in zabavnim vodstvom doživeli izkušnjo rudarjenja pod to mogočno goro.

Opremljeni z navdihujočo izkušnjo in izjemnimi praksami koriščenja in trženja lokalnih potencialov ter dobro podkrepljeni z lokalno kulinariko, smo se vrnili v zasavsko regijo in z novimi medsebojnimi povezavami vstopili novemu dnevu in izzivom naproti.

Ekskurzijo je organiziral ZLHT Regionalni center NVO v sodelovanju z KORCIV koroškim regionalnim stičiščem nevladnih organizacij.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00