Končno brez zadreg pri organizaciji izleta?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo predlog novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma. Nov predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma nevladnim organizacijam že prinaša določene želene spremembe.

 

Cilji zakona so vzpostavitev ugodnega poslovnega okolja za učinkovitejši in uspešnejši razvoj slovenskega turizma in med drugim temelji tudi na načelih enakosti in sorazmernosti.

Na področju pogojev za opravljanja dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov in povezanih potovalnih aranžmajev odpravlja administrativna bremena pri opravljanju dejavnosti ter konkretno posega v veljavno ureditev. Tako določa IZJEME, za katere ne velja zahteva glede pogojev organiziranja in prodaje turističnih paketov oziroma potovalnih aranžmajev.

Izpolnjevanje pogojev tako ne bo potrebno v primeru organizacije izletov (krajša potovanja do 24h, ki ne vključujejo prenočevanja) in v primeru potovanj organiziranih preko nepridobitnih organizacij, ki so ponujeni občasno (nekajkrat letno), na nepridobitni osnovi in ožji, zaprti skupini (ne gre za ponudbo širši javnosti).

 

Tako kot do sedaj tudi novi predlog zakona omogoča pridobitev statusa pravne osebe v javnem interesu na področju spodbujanja razvoja turizma. Gre za pravne osebe, ki delujejo na področju spodbujanja razvoja turizma na državni ravni ali na ravni turističnega območja. Gre za status, ki se razlikuje od statusa društev v javnem interesu, določenega v Zakonu o društvih. Sedaj bodo lahko status pridobile vse nevladne organizacije, ki izpolnjujejo določene pogoje. Še vedno pa obstaja tudi pogoj, da morajo nevladne organizacije, ki želijo pridobiti status za delovanje v javnem interesu na ravni turističnega območja (torej na lokalni, regionalni ravni), pridobiti soglasje občine ali občin, ki sooblikujejo to območje.

V primeru, da imate nevladne organizacije svoje pripombe sprememb predlaganega zakona, za katere menite, da bi lahko še olajšale vaše delo in pripravo kvalitetnih programov oziroma želite deliti z nami vaše dosedanje ovire/zadrege na področju organizacije izletov, potovanj ali pridobivanja statusa v javnem interesu na področju spodbujanja razvoja turizma nam jih lahko sporočite do 7.januarja 2017 na naslov info@consulta.si. Zbrane predloge bomo posredovali na CNVOS, ki jih bodo ustrezno uskladili in posredovali ministrstvu kot predloge nevladnih organizacij.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00