Hrastniški nevladniki, ki so si za poslanstvo izbrali ohranitev kulturne dediščine

Med izbranimi zasavskimi NVO s potencialom sta tudi hrastniški nevladni organizaciji Društvo ŠULA itd, socialno podjetje in Društvo marionetno gledališče Jurček. Za NVO s potencialom so izbrana tista društva, ki lahko pokažejo svoje dosežke, so aktivna, imajo potencial za razvoj in motivacijo, da prispevajo k razvoju lokalnega okolja, v katerem delujejo.

»V program NVO s potencialom smo se vključili zaradi informacij, nasvetov in pomoči, ki jih lahko dobimo vedno in na enem mestu, namesto da bi jih iskali po različnih ustanovah,« so glavni razlog za vključitev v program navedli v hrastniškem Društvu ŠULA itd, socialno podjetje, katerega poslanstvo je ohranjanje kulturne, naravne in industrijske dediščine, razvijanje turizma in izobraževanje.


Do nasvetov na enem mestu
 

»Potrebovali bi predvsem znanje za pisanje projektnih prijav in pomoč pri iskanju financerjev. Pridobitna dejavnost društva zajema izvajanje delavnic na temo starih iger in igrač, fosilov ter izdelovanja in vodenja lutk, oblikovanje turističnih spominkov in izdelovanje lesenih igrač, ročnih lutk, marionet in scenskih rekvizitov za lutkovne igre,« pravi Špela Ulaga iz Društva ŠULA itd, socialno podjetje, ki z Društvom marionetno gledališče Jurček sodeluje pri pripravi projekta ob 70-letnici ustanovitve.

Cilji Društva ŠULA itd, socialno podjetje, ki kot socialno podjetje deluje od leta 2015, so ozavestiti prebivalce Hrastnika o pomenu dediščine in jim približati objekte in predmete kulturne, naravne in industrijske dediščine, zbrati in zapisati zgodbe iz našega okolja, da jih bodo poznali tudi naši zanamci, privabiti turiste iz Slovenije in tujine, predajati znanje s področja dediščine otrokom iz domačega kraja in iz drugih krajev Slovenije. Pripravili naj bi tudi srečanje z občani Hrastnika, na katerem bodo predstavili zbrano dokumentacijo iz rudniškega arhiva, hkrati pa še vedno zbirajo in urejajo tudi katalog starejših izdelkov hrastniške steklarne, pravijo v Društvu Šula itd, socialno podjetje.


Po pomoč na področju financ in računovodstva
 

Pomoč, predvsem na področju financ in računovodstva, potrebujejo tudi v Društvu Marionetno gledališče Jurček: »Pri našem delu smo kar uspešni, zato smo se odločili, da poiščemo pomoč, sami namreč ne zmoremo uspešnih prijav na razpise za evropska sredstva. Želimo si tudi dodatnih izobraževanj, denimo na področju režije,« je naštela Jerica Ulaga.

V Društvu Marionetno gledališče Jurček so si zastavili obsežen program dela, ki poleg marionetnih lutkovnih predstav za otroke in odrasle v Muzeju Hrastnik vključuje tudi gostovanja, sodelovanja na festivalih in dobrodelnih prireditvah, predvsem pa novo lutkovno predstavo s premiero. Načrtujejo tudi izdelavo novih lutk, kostumov in scenskih rekvizitov v sodelovanju z umetniki, ki jih zanima sodelovanje v amaterskem marionetnem gledališču.

»Predvsem pa želimo pridobiti mlade člane, nove lutkarje s svežimi idejami, ki bodo društvu dali še dodatno energijo za ustvarjanje,« poudarja Jerica Ulaga.

Društvo Marionetno gledališče Jurček je bilo ustanovljeno januarja 2010 na pobudo starih hrastniških lutkarjev, ki so ponovno začeli uprizarjati lutkovne predstave, pravljice, kot so bile včasih. Z namenom, da ohranijo tradicijo in bogato kulturno dediščino knapovskih marionet, so se odločili še bolj resno poprijeti za delo, čeprav so v povprečju stari okrog 60 let, torej prav toliko kot njihove marionete. Srečni smo, da so bile marionete obnovljene po zaslugi Jane Mlakar Adamič, Zasavskega muzeja in občine Hrastnik, da jih lahko kot muzejske eksponate uporabljamo v svojih predstavah in jim spet vdihnemo pravljično življenje, pravijo v društvu.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00