Svoje šibke točke bodo v enem letu spremenili v potencial

Še nekaj tednov in v okviru Stičišča NVO osrednje Slovenije se bo začel izvajati povsem nov program »NVO s potencialom«. Vanj se vključujejo tista društva, zavodi ter ustanove, ki želijo napredovati na organizacijskem, strokovnem in zagovorniškem nivoju, nadgraditi svoje znanje in s tem krepiti lokalno skupnost. Trenutno se je v program vključilo že 18 nevladnih organizacij.

Program »NVO s potencialom«, ki se bo prvič izvajal od oktobra 2016 do maja 2017, je individualen in prilagojen potrebam posamezne nevladne organizacije, ki dobi želena dodatna znanja v obliki delavnic, predavanj, svetovanj in mentorskih ur. Načrt krepitve ne vključuje le znanja, ki jih bomo ponudili v Stičišču, ampak tudi naloge, ki jih bodo nevladne organizacije izvedle same.

Trenutno so v program »NVO s potencialom« prijavljene predvsem nevladne organizacije iz osrednje Slovenije, ki delujejo na področju športa, zdravja, sociale, varstva okolja, turizma, mladih in kulture. Splošno gledano večina že vključenih v program potrebuje pomoč pri pripravi boljšega finančnega načrta in na področju komuniciranja, tako z mediji kot z lastnimi člani. Nevladne organizacije tudi ugotavljajo, da jim primanjkuje znanja in izkušenj na področju zagovorništva.

»Neka nevladna organizacija ima denimo odlično idejo za novo storitev, a ne vedo, kako se lotiti finančnega in organizacijskega načrta. Vsaki posamezni nevladni organizaciji bomo individualno pomagali usposobiti njihove člane in nadgraditi tiste kapacitete, ki jih mora imeti dobra nevladna organizacija, da lahko zraste in da izboljšuje pogoje življenja v lokalnem okolju,« pojasnjuje vodja Stičišča NVO osrednje Slovenije Tjaša Bajc.

Mnogih izobraževanj si ne morejo privoščiti

Smučarsko društvo Strahovica iz Sela pri Vodicah deluje že od leta 1949 in ima okrog 200 članov. Društvu so bili v zibko položeni smučarski skoki, z leti pa so dejavnost širili še na druge sekcije. V okviru posamezne športne panoge poskušajo članom društva in občanom Vodic nuditi pogoje za šport, rekreacijo, druženje in zdravo preživljanje prostega časa. Vsako leto pripravijo društvena tekmovanja in prireditve, ki se jih udeležujejo tekmovalci iz vse Slovenije: »V program 'NVO s potencialom' smo se v Smučarskem društvu Strahovica vključili, ker si želimo pridobiti nove veščine in več informacij, predvsem na področju pridobivanja finančnih sredstev. Želeli smo si tudi pomoč in podporo pri vodenju društva,« pravi vodja Sekcije za alpsko smučanje Monika Hočevar.

Društvo za zaščito živali Ljubljana je neprofitna, nevladna, dobrodelna, prostovoljska organizacija. Od ustanovitve januarja 1999 si prizadevajo izboljšati stanje na področju varovanja živali. To skušajo doseči z ozaveščanjem, informiranjem in izobraževanjem, da bi tako dolgoročno preprečevali neodgovoren odnos do živali, hkrati pa skušajo pomagati čim več živalim, ki potrebujejo pomoč. »Prijavili smo se, ker bi se radi izpopolnili kot organizacija. Vemo, da bi nam na nekaterih področjih prav prišle izboljšave. Dodatna izobraževanja in izpopolnjevanja so se nam vedno zdela pomembna. Pri naši odločitvi je veliko vlogo igralo tudi dejstvo, da je program brezplačen za nas, saj si mnogih izobraževanj zaradi visokih cen ne moremo privoščiti,« je odločitev za sodelovanje v programu pojasnila Maša Cerjak Kastelic

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00