Tudi vam ni več potrebno izdajati računov?

V društvu organizirate v soboto izlet za svoje člane? V letu 2016 ne boste presegli meje 5.000 evrov prihodke iz pridobitne dejavnosti? In npr. predsednica društva za svoje delo ni plačana? 

Potem udeležencem izleta ne potrebujete izdati računa! Torej, ne potrebujete več davčne blagajne!

Od 4. 6. 2016 velja dopolnjen Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost, s katerim za male nevladne organizacije velja izjema od obveznosti izdajanja računov.


Računov ni potrebno izdajati nevladnim organizacijam (nevladne organizacije so nepridobitne in neprofitne), ki opravljajo dobave blaga ali storitev fizičnim osebam (končnim potrošnikom) in obenem izpolnjujejo vse spodnje pogoje:

  • Vrednost obdavčljivih dobav v organizaciji v tekočem koledarskem letu ne preseže oziroma ni verjetno, da bo preseglo zneska 5.000 eurov;
  • Upravljajo in vodijo jih večinoma prostovoljci, ki niso posredno ali neposredno udeleženi v rezultatih teh dejavnosti;
  • Za opravljeno dobavo blaga ali storitev zaračunavajo cene, ki so nižje, kot jih za podobne dobave zaračunavajo davčni zavezanci, ki obračunavajo DDV (pridobitne organizacije).

So pa nevladne organizacije dolžne podatke o dobavah blaga in storitev, za katere ni potrebno izdajati računov, zagotoviti v svojem knjigovodstvu. Predlagamo, da skrbno vodite popis zalog dobav in storitev in tako zagotavljate podatke o opravljenih dobavah blaga in storiteva

Računov pa tudi ni potrebno izdajati v primeru, ko nevladne organizacije (katerih dejavnosti so oproščene plačila DDV v skladu s 1., 6., 7., 8., 11., 12. ali 13. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1, in izpolnjujejo pogoje iz 43. člena ZDDV-1) opravljajo dobavo blaga in storitev v zvezi z dogodki za zbiranje denarnih sredstev, le-te organizirajo priložnostno (dobava se opravi le nekajkrat in ne po vnaprej določenem programu), izključno v svojo lastno korist ter ni verjetno, da ta oprostitev vodi k izkrivljanju konkurence. Pri tem se ne upošteva omejitev obdavčljivih dobav v znesku 5.000 evrov.

Naprimer: gasilsko društvo organizira gasilsko veselico z namenom zbiranja sredstev za nakup novega gasilskega avtomobila. Pri tem se upošteva, da je gasilstvo humanitarna dejavnost, tako da je gasilsko društvo ustanovljeno s cilji humanitarne dejavnosti. Na veselici bodo prodajali pijačo in hrano. Četudi bodo imeli preko celega leta več kot 5.000 evrov obdavčljivih dobav, na takšnem dogodku ne bodo izdajali računov za prodajo pijače in hrane. Bodo pa vodili zalogo izdanega blaga.

 

Za morebitne informacije o izpolnjevanju pogojev o neizdajanju računov, smo vam na voljo preko elektronske pošte: info@consulta.si ali po telefonu: 059 927 619.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00