Posvet kot prvi korak pri iskanju rešitev za lokalne potrebe v občini Vrhnika

Stičišče NVO osrednje Slovenije je v občini Vrhnika s predstavniki nevladnih organizacij (NVO) izvedlo posvet o lokalnih potrebah v njihovi občini.

Tema posveta je bila prepoznavanje potreb življenja v Vrhniki. Potrebo razumemo kot razliko med dosedanjim in želenim stanjem. Udeleženci so se z veliko vnemo in optimizmom lotili dela. Prepoznali so potrebe iz raznolikih področij. Boljše sodelovanje med društvi ter lokalno skupnostjo, tako pri izvedbi skupnih projektov kakor tudi pri boljši informiranost – tako med seboj kakor tudi za obiskovalce prireditev. Trenutne table so dotrajane in neprimerne zato bi bilo potrebnih več obveščevalnih in informativnih tabel s področja turističnih in zgodovinskih zanimivosti občine Vrhnika ter kulturne in naravne dediščine. Prav tako pa so bile omenjene potrebne spremembe glede oglaševanja.

Table pa niso bile edina tematika s področja turizma v občini. Zbrani so izpostavili, da bi se lahko uredil breg Ljubljanice s parki, prostori za druženje ter potmi, saj ta kraška reka povezuje 9 okoliških občin. Parki so prav tako pritegnili pozornost. Potrebno bi jih bilo urediti ter postaviti klopi, mize ter poskrbeti za tekočo vodo vse s ciljem, da postanejo prostor za druženje. Podobno bi bilo potrebno poskrbeti za človekove najboljše prijatelje z igriščem za pse. Podoba mesta pa bi morala biti olepšana tudi z ureditvijo prostorov, ki propadajo (primer propadajoč objekt IUV, stara vojašnica…). Ti bi se lahko preuredili v kulturne centre. Na občinski ravni potrebuje Vrhnika boljšo kulturno politiko.

Med prepoznanimi potrebami pa so se znašle tudi finance. Občine bi morale prepoznati več možnosti za sofinanciranje medobčinskih projektov tudi z evropskimi sredstvi. Prav tako pa se kaže potreba po brezplačnih prostorih za NVO, saj morajo trenutno nekatera društva plačevati za uporabo prostorov v lasti občine.

 

 

 

 

 

 

 

 

V nadaljevanju so se udeleženci osredotočili na izbrane potrebe. V okviru povezovanja in sodelovanja ter samoiniciative občanov je pogovor vodil na medgeneracijsko sodelovanje tudi v obliki neformalnega druženja med generacijami. V duhu povezovanja je bil predlagan tudi festival nevladnih organizacij.

Tematika večje dostopnosti ter brezplačne uporabe javnih prostorov pa je zajela predvsem obnovo propadajočih stavb v mestu ter njihova brezplačno uporabo za društva, ter za kulturne dejavnosti. Omenjene so bile tudi lokacije javnih prostorov, ki bi lahko postali bolj koristni: Stari maln, Močilnik v sklopu Ljubljanice, Cankarjev dom, zapuščena stara kasarna, Blagajana, bazen na Vrhniki (kjer pa so sicer določene aktivnosti že v pripravi).

Moderatorka je prisotne ob zaključku povabila k sodelovanju pri programu, ki ga Stičišče izvaja in sicer program NVO s potencialom. Program je namenjen krepitvi NVO z željo po izvajanju konkretnih sprememb v lokalnem okolju, zadovoljevanju lokalnih potreb..

Posvet je minil v optimističnem in nadvse pozitivnem okolju, zato se Stičišče NVO osrednje Slovenije zahvaljuje vsem udeleženim, prav tako pa vabimo tudi vse ostale nevladne akterje, ki se posveta niso mogli udeležiti, da predloge, ideje ter komentarje posredujete na info@consulta.si. Več informacij pa je na voljo na www.consulta.si.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00