Intervju z županom Občine Komenda

Župan Občine Komenda g. Stanislav Poglajen nam je zaupal kako nevladne organizacije delujejo v njihovi občini, kakšne so možnosti povezovanja in sodelovanja in kako bogatijo življenje lokalnega prebivalstva.

 

Kako vidite delovanje nevladnih organizacij v vaši Občini? Ste zadovoljni z njihovim prispevkom pri zadovoljevanju lokalnih potreb?

Delovanje nevladnih organizacij predstavlja pomemben prispevek k delovanju lokalne skupnosti. Delujejo praktično na vseh področjih; nekatere od njih so po svojem delovanju prepoznavne tudi izven meja lokalne skupnosti. Z vključevanjem in delovanjem v različnih društvih je posameznikom v vseh starostnih obdobjih omogočeno kvalitetno preživljanje prostega časa. Delovanje nevladnih organizacij predstavlja tudi pomemben prispevek k promociji občine.  Za njihovo delovanje jim občina preko različnih javnih razpisov namenja sredstva za njihovo delovanje in izvedbo prireditev in projektov.  Ocenjujem, da je delo nevladnih organizacij v naši občini zelo razvejano  in na visokem nivoju.

 

Ali je občini pomembno, da v procese odločanja vključuje tudi nevladne organizacije? Kako jih vključuje, ste zadovoljni z njihovim odzivom?

Nevladne organizacije predstavljajo pomemben dejavnik vključevanja občanov v lokalno samoupravo. Na nekaterih področjih so že v preteklosti sodelovale tudi pri pripravi pravilnikov. Trudimo se, da jih z različnimi  pozivi vzpodbujamo k prijavi na  razpise, sodelovanje pri projektih in prireditvah v občini… Prav tako se občinska uprava trudi, da jim je na razpolago za njihove pobude, ki jih v kar največji meri skušamo upoštevati. Seveda pa na žalost tudi tukaj velja, da so želje povezane tudi s proračunskimi sredstvi, le-ta pa so na žalost omejena.  

 

Kakšne so možnosti povezovanja nevladnih organizacij in občine v okviru partnerstev pri različnih projektih (npr. projekti LAS, ...)? Vidite kje ovire za sodelovanje z nevladnimi organizacijami?

Naša občina je vključena v LAS -  Za mesto in vas. Za sodelovanje je s strani nevladnih organizacij izkazano premalo zanimanja. Vzroke vidim v administrativno preveč zapletenih postopkih in problemih pri zalaganju sredstev pri izvedbi projekta pred koriščenjem odobrenih sredstev.

 

Kakšni so prihodnji izzivi lokalne skupnosti na področju sociale, kulture, športa, ...? Ali ji jih boste lahko reševali skupaj z nevladnimi  organizacijami?

Naloge na različnih področjih nam narekuje tudi država s svojimi predpisi in prav gotovo so pred nami vedno novi izzivi. Želimo si, da bomo tudi v prihodnje, v okviru svojih pristojnosti, še naprej uspešno sodelovali z nevladnimi organizacijami v naši občini.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00