Brezplačna uporaba prostorov v Ljubljani

Omogočanje brezplačne uporabe prostorov marsikateremu društvu ter zasebnemu zavodu ali ustanovi predstavlja ogromno finančno razbremenitev. Omogoča jim večjo stopnjo samostojnosti, strokovnosti in prepoznavnosti – občina pa s podporo njihove dejavnosti poskrbi za kakovostno in stabilno izvajanje programov, ki so v korist občank in občanov in celotni širši družbi!

Na Stičišču NVO osrednje Slovenije smo v letu 2017 preverili situacijo na področju brezplačne uporabe prostorov za nevladne organizacije iz Mestne občine Ljubljana. Ugotovili smo, da občina izvaja raznoliko in kakovostno prakso pri omogočanju NVO z različnih področij, da brezplačno uporabljajo občinske prostore.

Ker NVO delujejo na različnih področjih, je tudi MOL do problematike pristopila na tak način; za področja športa, uporabe umetniških ateljejev, kulture, mladinskih dejavnosti in uporabe razstavnih prostorov občinske uprave, se brezplačna uporaba prostorov ustreznim NVO dodeljuje preko javnega razpisa. Obenem MOL tekom leta objavlja več namer o sklenitvi neposredne pogodbe o brezplačni uporabi prostorov (v letu 2016 je bilo namer 12, v letu 2017 pa do oktobra 10), ki imajo 15 dnevni rok za prijavo. Namere že vsebujejo zelo natančne pogoje glede organizacije, ki se lahko prijavi nanje. Običajna zahteva je, da ima NVO status delovanja v javnem interesu. Nato pa namere vključujejo tudi podrobnejše pogoje, kot je npr. 'na namero se lahko prijavi organizacija s področja mladinskega sektorja'.

Na tak način MOL pokriva številna standardna področja delovanja društev in zasebnih zavodov ter ustanov, kot sta šport in kultura, pa tudi področje mladinske dejavnosti, sociale itd. Občina neposredno omogoča tistim NVO, ki izvajajo trajne in preverjeno kakovostne programe, da imajo prostor, ki ga lahko smatrajo za svojega, brez prekomernih finančnih obremenitev.

MOL pri svojem trenutnem delovanju in dobri praksi še naprej podpiramo, obenem pa vidimo nekaj možnosti za izboljšave; namere bi zaradi transparentnosti lahko imele daljše roke za prijavo, celotno področje oddaje prostorov v brezplačno uporabo pa bi lahko bilo bolj sistematično in pregledno urejeno. Morda bi za celotno področje brezplačne uporabe prostorov veljalo razmisliti tudi o skupnem strateškem načrtu, ki bi trajnostno podpiral obstoj in delovanje NVO v kontekstu občinskih prostorov.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00