Nevladne organizacije obiskal minister za javno upravo Boštjan Koritnik

V okviru obiska Vlade RS v zasavski regiji smo se 28. 9. 2021 nevladne organizacije sestale z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom. Ogledal si je potek akcije NVO gre v šolo na Osnovni šoli Litija in v prostorih Litijskega inkubatorja za skupnost in trajnost spoznal učinke Javnega razpisa za profesionalizacijo, ki smo ga letos nevladne organizacije zelo pogrešale.

Minister je pozdravil akcijo NVO gre v šolo, ki navdušuje mlade in jih vabi, da se aktivno vključijo v delo lokalnih društev, zavodov ali ustanov.

»Z večjim vključevanjem mladih se krepi tudi sodelovanje med generacijami in prenos znanja starejše generacije na mlajšo in obratno, kar je izjemnega pomena za lokalno okolje,«

je ob obisku akcije NVO gre v šolo še poudaril minister za javno upravo, Boštjan Koritnik.

Predvsem smo se posvetili stanju sektorja in mu predstavili predloge in prizadevanja Regionalnega centra NVO za izboljšanje razvoja nevladnih organizacij v regiji. V zasavski regiji je namreč nizka stopnja profesionalizacije nevladnih organizacij saj je v 611 NVO zaposlenih le 47 oseb in predstavlja 0,4% vseh zaposlenih v nevladnem sektorju.

Več zaposlenih v nevladnih organizacijah bi lahko dosegli tudi z boljšim črpanjem sredstev tako na nacionalnih kot evropskih razpisih. Poleg pomankanja znanja na tem področju pa je težava tudi zalaganje sredstev za že odobrene projekte. Z namenom večjega črpanja sredstev in novih storitev ter programov v regiji predlagamo vzpostavitev mehanizma za predfinanciranje odobrenih projektov nevladnih organizacij v regiji.

Velik napredek pri nevladnih organizacijah in naslavljanju lokalnih potreb vidimo tudi v zaposlovanju v NVO s pomočjo JR za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije nevladnih organizacij in prostovoljstva.

Doprinos pri zaposlovanju v nevladnih organizacija so bila v preteklih letih v zasavski regiji tudi javna dela, ki zdaj onemogoča prijavo nevladnih organizacijah, ki nimajo zaposlenih. Prav tako si želimo, da občine v večji meri sofinancirajo javna dela v nevladnih organizacijah.

Velik del opravljenega dela tako sloni na prostovoljstvu zato temu namenjamo tudi dober del naših aktivnosti. Želimo si dodatno sofinanciranje dela mentorjev prostovoljcev in možnost dodatnih točk pri vpisu na fakulteto, ki jih prejmejo dijaki, ki so aktivno vključeni med prostovoljceProstovoljsko delo pa naj se pri nevladnih organizacijah vedno upošteva kot enakovredno finančnemu prispevku pri zagotavljanju lastne udeležbe na projektih.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00