Naslednji pomemben datum je 18. 4. 2020

V soboto, 11. 4. 2020, je začel veljati Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo – ZIUZEOP (Uradni list št. 49/2020), kar pomeni, da morate v 8 dneh po njegovi uveljavitvi oddati vlogo za povračilo izplačila nadomestila plače, v kolikor ste svoje delavce napotili na čakanje na delo doma oziroma so bili odsotni zaradi t.i. višje sile (zaradi varstva otrok ali ustavitve javnega prevoza oziroma zaprtja mej s sosednjimi državami).

Vlogo za povračilo izplačila nadomestil upravičene nevladne organizacije oddate na Zavodu RS za zaposlovanje, na portalu za delodajalce. Pri tem boste morali predložiti tudi izjavo:

  • da zaradi poslovnih razlogov začasno ne morete zagotavljati dela zaposlenim in ste  zaposlene napotili na začasno čakanje na delo ter jim izdali ustrezne odredbe o napotitvi na čakanje na delo oziroma v primeru višje sile, da zaposleni, navedeni v vlogi, ne opravljajo dela zaradi višje sile;
  • da ne boste odrejali nadurnega dela, če bi lahko to delo opravili z zaposlenimi na začasnem čakanju na delo;
  • da sprejemate vse pogoje in določila, ki so navedena in zahtevana v zakonodaji;
  • da s kazensko in materialno odgovornostjo potrjujete, da so vse navedbe v vlogi in prilogah, ki so sestavni del vloge, resnične in ustrezajo dejanskemu stanju.

 

Ker t.i. protikorona zakon prinaša tudi oprostitev socialnih prispevkov, so na Finančni upravi RS pripravili  nove REK-1 obrazce. Trenutno je oddaja REK obrazcev onemogočena, znova jih bo možno oddati predvidoma okoli 23. 4. 2020. V tem času lahko normalno izplačujete plače, obrazce pa boste oddali, ko bo to mogoče. V tem primeru zakasnitev oddaje obrazca ne bo sankcionirana.

Tako boste obrazec REK-1; vrsta dohodka 1002 Plača za delo v času epidemije izpolnili za obračun plače za delavce, ki delajo v obdobju od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020. REK-1; vrsta dohodka 1004 Nadomestilo plače za čakanje na delo v času epidemije za delavce, ki ste jih napotili na čakanje oziroma so odstotni zaradi višje sile.  Za izplačilo mesečnega kriznega dodatka pa boste morali izpolniti REK-1; vrsta dohodka 1190 dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo.

CNVOS je pripravil pregled možnih situacij s pojasnilom, kaj izplačati in kako to pravilno narediti dostopen na povezavi.

Na Finančni upravi RS so pripravili tudi odgovore na vsa aktualna vprašanja glede pravic in obveznosti delodajalcev. Odgovore dnevno posodabljajo in so dostopni tukaj.

Na Centru nevladnih organizacij Slovenije pa so vzpostavili posebno spletno stran, kjer so zbrane vse pomembne informacije o ukrepih za nevladne organizacije na enem mestu.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.