Iz posveta nevladnih organizacij v občini Kamnik...

V četrtek 31.3.2016 smo se družili v okviru posveta o delu ter potrebah lokalnih NVO v občini Kamnik. Sam dogodek se je začel s predstavitvijo Stičišča NVO osrednje Slovenije našega podpornega okolja in storitev, ki jih lahko nudimo NVO. Posveta se je udeležilo 14 udeležencev iz 9 društev, ki so prihajala iz precej različnih področij; vse od sociale, kulture, turizma do gasilskih društev, kar kaže na to, kako dejavne ter raznolike so nevladne organizacije v občini Kamnik. Skupaj smo ugotavljali, katere so lokalne potrebe in kako bi jih najlažje rešili.

Identificiranje lokalne potrebe v občini Kamnik

Debata je najprej pokazala, na težavo, katero doživljajo mnoge Slovenske občine in sicer primanjkovanje socialnega dogajanja oziroma občutek, da mesta zamirajo. Navzoči so se strinjali, da je potrebno privabiti ali izvesti nove dogodke, ki bi obudili socialno življenje v mestu čez celo leto, ne samo za čas novoletnih praznikov. Ena izmed možnosti razširitve športne ponudbe za občane Kamnika predstavlja obuditev zimskega turizma na Veliki Planini, ki daje odlično izhodišče za preživetje prostega časa. Prišli pa smo do spoznanja, da je velika ovira za to možnost, primanjkovanje sodelovanja med zasebnim in javnim sektorjem (gostinstvo, zavod za turizem in šport,…). Prav tako pa je bila izražena potreba po označitvi turističnih točk in pohodnih poti. Naslednjo potreba, ki smo jo med posvetom identificirali pa je bila tudi večja potreba in vloga prostovoljstva. Namreč prisotni so se strinjali, da bi bilo pametno, da se okrepi prostovoljska dejavnost v občini, saj obstaja mnogo projektov pri katerih bi bila njihova pomoč izredno zaželena. Da pa se ta potencial kar najboljše izkoristi, pa so bili mnenja, da je potrebno ustanoviti bazo prostovoljcev, ter privabiti predvsem mlajšo generacijo.

Čez celotni posvet pa se je poudarjal problem komunikacije na vseh ravneh znotraj občine. Bodisi med občino in nevladnimi organizacijam, med NVO ter zainteresirano javnostjo ter navsezadnje med NVO samimi, saj se med seboj ne poznajo dovolj dobro, niti ne poznajo programov dela. Mnogi vidijo rešitev v povečani vidljivosti na medijskem področju, kjer kažejo na dobro prakso spletnega portal kamnik.info, vendar hkrati grajajo lokalne časopise, kjer je potrebno vsako objavo plačati, kar pa predstavlja veliko težavo za mnoge organizacije. Druga možnost, ki je bila tudi omenjana pa je bila ustanovitev Info točke, kjer ne samo da bi bila podrobno opisana dejavnost in ponudba društev, prav tako pa bi lahko delovala kot platforma za boljše sodelovanje lokalnih skupnosti.

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po predhodnem dogovoru