70 let delovanja Društva upokojencev Litija

Društvo upokojencev Litija letos praznuje 70 let svojega delovanja. Ne skrivajo ponosa, da že 70 let povezujejo številne generacije upokojencev. Društvo je za 70 let svojega uspešnega delovanja prejelo Zlato plaketo Občine Litija, kot najštevilčnejša nevladna organizacija v občini. 

 

 

Poslanstvo društva, ki je splošna dobrodelna in humanitarna organizacja, je skrb za kakovostnejše življenje starejših in težnja po medgeneracijskem povezovanju. Zavzemajo se za pravice in interese upokojencev in drugih starejših ljudi, za učinkovito reševanje socialnih vprašanj in za dvig kvalitete njihovega življenja.

Svoje člane spodbujajo k aktivnemu življenju in delovanju, spoznavanju naravnih in kulturnih lepot, kulturnemu in športnemu udejstvovanju. Društvo je obdržalo različne aktivnosti iz začetnega obdobja  svojega delovanja. Člani še vedno lahko prepevajo v dveh pevskih zborih, se udeležujejo planinskih oz. pohodniških dejavnosti, se športno udejstvujejo, sodelujejo pri različnih socialnih aktivnostih.  

Z novimi dejavnostmi se prilagajajo tudi željam novim generacijam upokojencev. Med svoje aktivnosti so dodali ustvarjalne delavnice, literarno skupino, citrarski orkester,… Izvajajo projekt Zveze društev upokojcev Slovenije Starejši za starješi, katerega  glavni namen je skrb za večjo kakovost življenja  starejših doma. Tudi z obveščanjem svojega članstva se prilagajajo novim generacijam. Izboljšali so svojo spletno stran in postavili svojo Facebook stran.

Citrarski orkester Srebrne strune je letos prejel tudi bronasto Jerebovo priznanje Občine Litija za svojo 14-letno delovanje na področju kulture in promocije kulturne dejavnosti v občini.

     

Žal se število članov zadnja leta zmanjšuje, saj so v občini še druga aktivna društva z zanimivimi dejavnostmi. Njihova stalna skrb je pridobivanje novih mlajših članov z novimi idejami in energijo. Številni člani prostovoljno sodelujejo pri vodenju društva, organiziranju dela sekcij in komisij, pri ustvarjalnih delavnicah, obiskih na domu starejših in bolehnih članov. Vseh skupaj jih je okoli 70, brez katerih društvo ne bi moglo uspešno delovati. Medgeneracijsko se povezujejo z Domom starejših občanov v Črnem potoku in enoti v Litiji, pa tudi z vrtci in šolskimi otroki.

Predsednica društva je gospa Irena Kramar. V dosedanjih sedemdesetih letih je društvo vodilo 9 predsednikov, gospa Irena pa je prva članica, ki je prevzela to odgovorno in zahtevno dela, ki pa ga z veseljem in odgovorno opravlja. S svojo ekipo delajo v dobro vsakega člana, spoštuje pretekle izkušnje in upošteva mnenje in nasvete sodelavcev.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru