Društvo Upanje lajša osamljenost starejših

Osamljenost je ena najhujših stisk starejših ljudi. Medgeneracijsko društvo Upanje na leto opravi preko 5.000 ur srečanj in lajšanja osamljenosti. Vsega tega v občini Trbovlje ne bi bilo, če društvo ne bi delovalo, za kar gre zahvala prostovoljkam, ki žrtvujejo svoj prosti čas, dobro voljo, spoštovanje in znanje, ki ga podarjajo starejšim osamljenim ljudem.

Poslanstvo Medgeneracijskega društva Upanje Trbovlje so zato skrb za kakovostno starost, zmanjševanje osamljenosti in boljši medgeneracijski odnosi. Ustanovljeno je bilo leta 2000 na temelju spoštovanja sočloveka, tako med člani društva, kot tudi navzven do drugih.

V društvu aktivno deluje kar trideset aktivnih članic in preko 200 uporabnic, ki enkrat tedensko vodijo skupino ali družabniško srečanje. Srečanja se udeležijo iste članice, na istem mestu in ob istem času.

Najbolj so ponosni na svoje skupne dosežke kot humanitarno društvo, ki je dobilo Priznanje Naj nevladne organizacije leta 2010, Zlato priznanje leta 2012 in Priznanje Naj nevladne organizacije 2013, ki ga je podeljeval MREST in ZASAVC. Pohvalijo se lahko z vsakoletnim sprejemom članic na dogodku »Naj prostovoljec leta« pri predsedniku Republike Slovenije na Brdu pri Kranju in občinski zahvali prostovoljcem prijazno mesto Trbovlje.

 

Medgeneracijsko društvo Upanje vodi predsednica društva, Ana Holc. Ustanoviteljici društva in predhodni predsednici Pavlina Žgajnar in Mateja Eržen, sta ji zaupali vodenje društva, ki traja že trinajsto leto. Izobraževanje je začela na Inštitutu Antona Trstenjaka za psihologijo, logoterapijo in antropohigieno, in sicer za izobraževanje za družabnike z osamljenim starejšim človekom. Leto kasneje pa še za voditelje skupin. Vodila je skupino Snežinke, kasneje skupino Siničke, ki jo s sovoditeljico vodi še danes.

Ana je upokojenka, ki optimistično zre v svet, je mati dveh odraslih otrok in ponosna »mama« vnukinji Elizi in vnuku Boru. V slabem skuša najti nekaj dobrega, iz vsake napake se skuša kaj naučiti, predvsem pa v ljudeh išče – in pogosto najde – nekaj dobrega. Kot pravi je verjetno iz tega razloga postala prostovoljka in kasneje predsednica Medgeneracijskega društva Upanje Trbovlje ter organizatorka mreže trboveljskih medgeneracijskih programov za kakovostno starost.

Kot pravi Ana se bodo v prihodnosti trudili delovati kot doslej. Bili pa bodo veseli novih, mlajših članic, saj jim teh primanjkuje. Tiste, ki ste zainteresirane se jim lahko pridružite. Pišete lahko na e-naslov ana.holc@gmail.com ali nas kontaktirate na številko 059 927 619 in vas bomo povezali s to energično in vedno nasmejano gospo.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00