NVO-ji med epidemijo - dobre zgodbe iz terena

Epidemija je posegla v vse pore družbe. Za omejitev širjenja virusa je ključnega pomena omejevanje fizičnih socialnih stikov. To pomeni, da je za doseganje rezultatov potrebno javno življenje zreducirati na minimum in svoje življenjske stile praktično popolnoma spremeniti. Na krizo se nevladne organizacije iz zasavske regije odzivajo različno. Izjemno pomembno vlogo v tem obdobju opravljajo nevladne organizacije iz področja zaščite in reševanja, ostale pa svoje programe prilagajajo novim razmeram.

V zasavski regiji  so območne zveze rdečega križa v sodelovanju z Občinami, štabi civilne zaščite, prostovoljnimi gasilskimi društvi, CSD- ji, domovi starejših, v Zagorju tudi z Mladinskim centrom organizirale mreže prostovoljcev, ki jih bodo po potrebi aktivirali za oskrbovanje s pomočjo na domu najranljivejših skupin prebivalstva. Predvsem starejših. V času epidemije Območne zveze rdečega križa koordinirajo prostovoljce, pripravljajo prehranske pakete, organizirajo dostavo pomoči na domu, poleg tega pa njihovi prostovoljci opravljajo tudi nakupe osnovnih živil in zdravil za najranljivejše skupine prebivalstva, da lahko te ostanejo doma. #OZRK Zagorje ob Savi #OZRK Trbovlje #OZRK Hrastnik #OZRK Litija.

V tem obdobju so izjemnega pomena tudi društva upokojencev saj najbolj neposredno spremljajo starejšo populacijo na ravni občine in imajo z njimi vzpostavljane neposredne stike. V okviru programa Starejši za starejše v Društvu upokojencev Hrastnik dnevno sodelujejo s t.i. mrežo pomoči, ki jo sestavljajo  Občina Hrastnik, krizni štab civilne zaščite Občine Hrastnik, OZRK Hrastnik, PGD Hrastnik, CSD, krajevne skupnosti in prostovoljci posamezniki. Mreži zagotavljajo informacije o potrebah starejših iz terena. S svojimi uporabniki redno komunicirajo, njihove potrebe spremljajo na dnevni ravni in na podlagi tega pomagajo pri koordinaciji njihove oskrbe. Iz programa Starejši za starejše Društva upokojencev Hrastnik sporočajo, da se zaradi redne komunikacije, obveščanja in sistema oskrbe uporabniki počutijo dobro in predvsem varno.

Tudi v Društvu prijateljev mladine Trbovlje v tem obdobju ravnajo po načelu družbene odgovornosti. Kljub zamrzniti delovanja so njihovi prostovoljci organizirani kot podporna skupina OZRK Trbovlje, ki se bodo aktivirali ob povečanih potrebah, v teh dneh pa že pomagajo pri pakiranju materialov za izdelavo pralnih zaščitnih mask, ki poteka na Katapultu, v Trbovljah. Sodelujejo tudi z vrtcem pri varovanju otrok zaposlenih na nujnih delovnih mestih.

»Ob ukinitvi socialnih stikov, izolaciji se poveča depresija, tesnobnost, anksioznost, osamljenost.« sporočajo iz Zavoda Odprta dlan - nevladne organizacije, ki deluje na področju duševnega zdravja.  Ekipa Zavoda Odprta dlan je zato pripravila program oddaljenih svetovanj, pogovorov preko telefona, skype-a in drugih on-line komunikacij ter tudi energetsko podporo na daljavo.

Nevladne organizacije v tem obdobju ostajajo v stiku z uporabniki. Tako ravnajo tudi v zagorskem Medgeneracijskem društvo Srečno Zagorje in v Društvu Sožitje iz Hrastnika. Iz obeh organizacij sporočajo, da so uporabnikom vedno na voljo, z njimi komunicirajo, jih obveščajo, se odzivajo na njihove potrebe in tako svojim uporabnikom, ki se uvrščajo v najranljivejše skupine omogočajo lažje preživljanje tega kriznega obdobja.

O kulturnikih smo v tem obdobju že precej slišali, predvsem smo jih slišali iz balkonov, ko so nam z glasbenimi nastopi popestrili življenje v izolaciji. Tako je tudi kultura oziroma glasba našla pot do ljudi v teh kriznih razmerah. Pot do svojih uporabnikov seveda iščejo tudi v kulturnih in umetniških društvih in zato  Društvu ARS vizija iz Zagorja ustvarjalne likovne delavnice oziroma njihovo malo šolo slikanja prestavljajo na on-line. Njihovi uporabniki in tudi ostali lahko v naslednjih dneh pričakujete pakete spletnih likovnih delavnic, izzivov in natečajev. Kot pravijo je kriza priložnost, da se tudi umetnost digitalizira.

Nevladniki poudarjajo, da bodo v obdobju krize ostali blizu svojim uporabnikom, prilagodili programe, razširjali informacije in pomagali po svojih najboljših močeh.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00