Pogledali smo čez planke in si ogledali dobre prakse sodelovanja in povezovanja v pomurski regiji

V Četrtek 16. maja 2019 opravili na študijski obisk Pogled čez planke, kjer smo si ogledali primere dobrih praks sodelovanja in povezovanja na lokalni ravni v pomurski regiji. Spoznali smo nekaj pomurskih nevladnih organizacij s potencialom, obiskali Ustanovo lokalne razvojne fundacije za Pomurje, se seznanili s socialnim podjetništvom v Zavodu Korenika in si na koncu ogledali kompleks Expano. 

Prva postojanka je bila Ustanova lokalna razvojna fundacija za Pomurje - Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja. Sledila je njihova predstavitev in predstavitev dobre prakse čez sektorskega sodelovanja: dobrodelne akcije »podari zvezek«. V tej akciji zelo aktivno sodeluje tudi dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src. S to akcijo vsako leto razveselijo veliko pomurskih otrok, obenem pa sodelujejo še pri številnih drugih dobrodelnih akcijah. Nato pa so na vrsto prišli še ostali izbrani NVO s potencialom. Predstavili so se Zavod korak naprej s socialnim podjetništvom, iz starih neuporabnih oblačil izdelujejo nove produkte, uporabne, pa prodajo naprej. Kot drugi so se predstavili Mreža Seentransplant, ki so predstavili uspešno mednarodno povezovanje društev v mrežo transplantiranih jugovzhodne Evrope. Kot tretji je predstavnik Pomurske turistične zveze predstavil njihove dejavnosti in zaključil s tem kako pomembo je povezovanje. Predstavnica društva Zmorem drugače je predstavila svojo vizijo organiziranega vrtnarjenja. Zavod Zrirap, so predstavili njihovo socialno podjetništvo in kako so iz zapuščenega občinskega območja napravili vrt in vzpostavili ostale aktivnosti, z namenom zaposlovanja ranljivih ciljnih skupin. Predstavnica Zavoda AC-CEDO pa nam je na interaktiven način dokazala, kako se dojemanje posameznikov razlikuje med sabo in kaj mediacija pomeni.


Pot smo iz Martjancev nadaljevali proti Šalovcem, kjer se nahaja Ekosicoalna kmetija Korenika. Tu nas je pričakal direktor zavoda Korenika, ki nam je skozi voden ogled razkazal posestvo, obenem pa nam je razlagal kako so ta projekt realizirali. Zgodba Korenike se začenja leta 2006, ko je v krogih društva Mozaik dozorela ideja o centru namenjenem delovnemu usposabljanju ter zaposlovanju invalidov in drugih ranljivih skupin. Zelo uspešno delujejo, tako da zaenkrat zaposlujejo kar 50 ljudi. Pod okriljem lastne blagovne znamke izdelujejo in prodajajo zeliščne čaje, hladno stiskana olja, sušeno in vloženo sadje ter zelenjavo, ozimnico, sokove, kreme, tinkture, začimbe in še. Vzpostavljena je tudi spletna trgovina. Organizirajo tudi oglede, naravoslovne dni, predavanja, obenem pa razvijajo turistično in gostinsko dejavnost. Načrti za vnaprej so obsežni, naslednji večji projekt je gradnja medgeneracijskega centra. Zavod Korenika je odličen primer dobre prakse kako iz nič ustvariti uspešno zgodbo.


Zadnja postojanka pa je bil Paviljon Expano, vrata v Pomurje oziroma v našem primeru slovo Pomurju, do nadaljnjega. 6.000.000€ težek projekt, ki so ga nedavno odprli ponuja interaktivno, virtualno razstavo, TIC, gostilnico in del, namenjen poslovni rabi. Tu turist zagotovo dobi idejo, kaj vse si mora v tej regiji ogledati. Ga. Lukač, projektni vodja Expana, nam je tudi odpredavala, kako se je ta projekt razvijal, obenem pa predstavila kakšni so še plani za vnaprej. Poleg Expana se nahaja soboško jezero, ki je sicer rezultat človeškega posega v okolje, vendar se je lepo povezalo z naravo. Na njem je moč izvajati številne športne aktivnosti kot so supanje, windsurfing, veslanje, lahko tudi kopanje. Soboško jezero zaenkrat še nima statusa kopalne vode, kljub temu pa redno preverjajo kakovost vode, rezultati analiz pa so tudi javno objavljeni na njihovi spletni strani. 
Študijski obiski in spoznavanje dobrih praks neposredno s strani vključenih akterjev so odlična priložnost prenosa tako dobrih kot tudi slabih praks med udeležence s ciljem umestitve pridobljenega znanja in informacij v posameznikovo lokalno okolje. 


Odzivi udeležencev so bili zelo pozitivni, en izmed njih se je glasil takole: »Pogled čez planke je bil odlično organiziran dogodek in je v celoti izpolnil moja pričakovanja – spoznati dobre prakse povezovanja in sodelovanja na lokalni ravni, razširiti znanje o socialnem podjetništvu in pridobivanju evropskih sredstev ter spoznati nevladne organizacije s potencialom«. 


Letošnji Pogled čez planke je vsakemu izmed nas prinesel nova doživetja in izkušnje, katere bomo lahko prenesli v svoj lokalni prostor, upamo pa, da se bodo iz svežih poznanstev izoblikovala nova sodelovanja in povezovanja.

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00