Povabilo na "Malo drugačna kava"

»Malo drugačna kava« je naslov ideje, ki jo je razvila zmagovalna skupina na dogodku »Lokalni izziv« MO Ljubljana, ki je potekal konec februarja v organizaciji Stičišča NVO osrednje Slovenije. Dogodek je bil priložnost za nova poznanstva, mreženje, ter izmenjavo dobrih izkušenj in praks med predstavniki različnih organizacij. 

 

Na dogodku so predstavniki nevladnih organizacij, predstavniki javnih institucij in posamezniki iskali korake in ideje za razreševanje lokalnih potreb, ki so bile prepoznane v Mestni občini Ljubljana. Oblikovalo se je 6 delovnih skupin in vsaka skupina se je tekom dneva ukvarjala z iskanjem idejne rešitve za eno od lokalnih potreb, ki jo je ob koncu dogodka predstavila. Zmagovalno skupino oz. idejo so izbrali udeleženci z glasovanjem.

V središču dogodka so bile lokalne potrebe:
• Kako mlade spodbuditi k vključevanju v mladinske organizacije? 
• Kako zmanjšati količino zavržene hrane?
• Ozaveščanje o sprejemanju drugačnosti med mladimi.

Zmagovalna skupina z imenom »Zvončki in trobentice, mačice vijolice – pomlad, je iskala idejne rešitve za lokalno potrebo Ozaveščanje o sprejemanju drugačnosti med mladimi. Članice skupine so kot problem izpostavile pomanjkanje priložnosti za osebni stik z različnimi posamezniki in zato kot rešitev predlagale dogodek, kjer bi mladi imeli priložnost za skupno srečanje z drugačnimi posamezniki, ko bi ob dobri kavi (čaju), širili strpnost in spoštovanje. Dogodek so poimenovale »Malo drugačna kava«. Ta dogodek bi, po njihovem mnenju, udeležencem omogočil osebno izkušnjo v varnem prostoru, izgradnjo enakovrednega odnosa, pogled iz druge perspektive, dvig samozavesti. Skupino so sestavljale predstavnice organizacije Zveze sonček, Mavrični bojevniki, TiPovej!, zavod za ustvarjalno družbo in predstavnica Društva za kulturo inkluzije.

S to lokalno potrebo sta se ukvarjali še dve skupini, ki sta se poimenovali »Prav(lj)ica« in »Sova«. Skupine so sestavljali predstavniki različnih nevladnih organizacij: Ti povej!, zavod za ustvarjalno družbo, Zveza sonček, Mavrični bojevniki, Društvo za kulturo inkluzije, Legebitra, YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, javni zavod Mladinsko središče Vič in nekateri posamezniki. Predstavili so ideji: »MI(R)evolucija vzgoje, ki poudarja zdravega posameznika, raznolikost družbe in neproblematičnost otrok ter idejo »Prevpraševanje privilegijev«, ki poudarja vzpostavitev brezrazredne družbe.

Kako mlade spodbuditi k vključevanju v mladinske organizacije? sta ugotavljali dve skupini z imeni »To je to« in »Gumb«. Sestavljeni sta bili iz predstavnikov organizacije Premik, društvo za razvoj in krepitev socialnega dela, Zavod MISSS, Lions kluba Slovenija, Zavod Izriis, Zavod Salesianum – OE Skala, Ti povej!, zavod za ustvarjalno družbo. Predstavili so ideji: »Zbirališče mladih«, kjer bi mladi, ki so že člani v različnih mladinskih organizacija, predstavljali svoje delo in aktivnosti ostalim vrstnikom, ter »Most - od šole do mladinske organizacije in dela z mladim«, ki spodbuja sodelovanje med osnovnimi šolami in mladinskimi organizacijami.

Skupina »Hranokrog« pa se je lotila lokalne potrebe »Kako zmanjšati količino zavržene hrane«. Skupino so sestavljali predstavniki organizacij Mladinska zaveza brez izgovora Slovenija, Etri skupnosti, Dijaški dom Ivana Cankarja, ter ostali posamezniki. Predstavili so idejo »Mladi proti odpadni hrani«, ki z aktivnostmi v vrtcih spodbuja izobrazbo nove generacije (najmlajših v družbi) o nepotrebnem zavrženju hrane, o razumevanju in spoštovanju celotne verige pridelave hrane in vseh deležnikov v verigi in zmanjšanje količine zavržene hrane.

Zmagovalni skupini bo Stičišče NVO osrednje Slovenije nudil strokovno in mentorsko podporo za realizacijo ideje, zato v kratkem pričakujte povabilo na malo drugačno kavo.

Si želite, da »Lokalni izziv« organiziramo tudi v vaši občini? Organizacije iz osrednjeslovenske regije nas lahko kontaktirate na info@consulta.si ali tel. 01 3209 484 s predlogi lokalnih potreb in morda izberemo prav vašo občino.

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po predhodnem dogovoru