Pogledali smo čez planke in si ogledali dobre prakse sodelovanja in povezovanja na lokalni ravni

Še predno vsi skupaj odhitimo na zaslužen poletni oddih smo se v sredo 14. junija 2017 opravili na študijski obisk Pogled čez planke in pogledali čez planke za dobrimi praksami sodelovanja in povezovanja na lokalni ravni v severno primorski regiji. 

Obiskali smo severno primorsko regijo in se ustavili v občini Ajdovščina, natančneje v bivši podružnični šoli Šmarje, v kateri so Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec uredili spominsko sobo Matije Vertovca. Le-ta je bila ena izmed prvih realiziranih pobud participatornega proračuna, katerega je Občina Ajdovščina uvedla v letu 2016. Predstavnik društva g. Marijan Lozej in predstavnik Občine g. Janez Furlan sta nam orisala projekt »Moja pobuda« - uresničevanja participatornega proračuna in vloge občanov in občank. Pohvalijo se lahko z realizacijo že nekaj prvih izglasovanih pobud. V Šmarjah se po lanskem zaprtju podružnične šole trudijo ohraniti življenje, kar jim z dobrim sodelovanjem in povezovanjem tako lokalnega prebivalstva, kot nevladnih organizacij in Občine dobro uspeva.

Pot smo iz občine Ajdovščina nadaljevali v Mestno občino Nova Gorica, kjer so nas pričakali predstavnik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih g. Igor Miljavec, predstavnik Stičišča NVO BiT Planota g. Darijan Krpan in predstavnici Varstveno delovnega centra Nova Gorica ga. Špela Mohorič in ga. Nataša Gadnik. Rdeča nit študijskega obiska se nas je dotikala tudi v občini Nova Gorica, kjer smo obiskali informacijsko pisarno za področje sociale in zdravstva. Slednja je odličen primer, kako se občani in lokalne organizacije povežejo in uspešno odzovejo na lokalne potrebe in probleme ter ponudijo primerno rešitev.

Namreč skupna informacijska pisarna deluje po sistemu priporočil in direktne napotitve posameznikov, ki se znajdejo v zdravstveni ali socialni stiski na dotične odgovorne osebe v izbranih ustanovah. Njihov namen je seveda posamezniku, ki se znajde v težki situaciji, pomagati dolgoročno, pri čemer je sodelovanje strokovnjakov in dotičnih institucij nujno potrebno.

Prijeten in poučen dan smo zaključili v občini Brda, kjer sta nas v Vili Vipolže sprejeli  direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport ga. Tina Novak Samec in direktorica občinske uprave ga. Anita Manfredo. Popeljali sta nas skozi renesančne prostore obnovljene vile in predstavili delovanje ter povezovanje tako zavoda, kot občine, lokalnih nevladnih organizacij ter občank in občanov. Vila Vipolže služi za namene najrazličnejših poslovnih in slavnostnih dogodkov kot tudi drugih kulturnih in glasbenih prireditev. Obiskovalca poleg svoje elegance in lepega razgleda na vinograde in razgibano okolico prevzame tudi briška gostoljubnost, ki odseva dober odnos in močno sodelovanje Bricev.

Rdečo nit povezovanja in sodelovanja na lokalni ravni smo zaključili v Kleti Goriška Brda, kjer so nas popeljali po svoji kleti in nam predstavili njihovo delovanje in sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. Namreč Klet Brda brez  tesnega povezovanja in močnega sodelovanja z lokalnimi pridelovalci grozdja danes nebi ponujala takšne kvalitete in široke palete blagovnih znamk.  

Študijski obiski in spoznavanje dobrih praks neposredno s strani vključenih akterjev so odlična priložnost prenosa tako dobrih kot tudi slabih praks med udeležence s ciljem umestitve pridobljenega znanja in informacij v posameznikovo lokalno okolje.

Letošnji Pogled čez planke je vsakemu izmed nas prinesel ogromno novih izkušenj, katere bomo zagotovo prenesli v svoj lokalni prostor in se trudili okrepiti in razširiti svoj krog sodelovanja in povezovanja.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru