Ali se obeta sprememba finančnega poslovanja za društva in druge nepridobitne organizacije?

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog spremembe Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost. Predlagajo izjemo za obveznost izdajanja računov za društva in druge nepridobitne in neprofitne organizacije, ki jih vodijo in upravljajo večinoma prostovoljci.

Z uvedbo davčnega potrjevanja računov je veliko nevladnih organizacij, predvsem manjših društev, opozarjalo na bremena davčnega potrjevanja računov s katerim so se pri svojem delu začeli soočati. Veliko je bilo opozarjanja na nastale težave v organizaciji, nekatere prireditve se niso več organizirale, dejavnosti so se opustile. Vsakršen predlog sprememb Zakona o davčnem potrjevanju računov je bil zavrnjen.

A kot kaže je bil močan glas nevladnega sektorja le slišan, saj je Ministrstvo za finance pripravilo predlog spremembe Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost. V njem za administrativno poenostavitev predlagajo izjemo za obveznost izdajanja računov za društva in drugih nepridobitnih in neprofitnih organizacij, ki jih vodijo in upravljajo večinoma prostovoljci (podrobni pogoji so določeni v Pravilniku). Dejanje ministrstva vidimo kot prvi korak k razbremenitvi nevladnih organizacij pri njihovem delovanju in zadovoljevanju lokalnih potreb.


Oprostitev izdajanja računov se bo tako lahko uveljavljala za dobave blaga in storitev, ki jih organizacije opravijo osebam, ki niso davčni zavezanci (končnim potrošnikom), če vrednost takšnih dobav v tekočem koledarskem letu ne preseže oziroma ni verjetno, da bo presegla znesek 5.000 eurov in se opravijo priložnostno(občasno –gre za dobave, storitve, ki se opravljajo nekajkrat letno, ne pa za storitve, ki se opravljajo po vnaprej določenem programu –vsak določen dan, sezonsko, ipd.). 


Gre za dobave blaga oziroma storitev, ki jih društva za svoje člane opravijo iz sredstev članarine oziroma za storitve, ko se ne pobira članarina. Npr., ko društvo organizira izlet in člani/udeleženci plačajo prispevek.


Izjema od obveznosti izdaje računov  pa bo veljala tudi za npr. za dobave blaga na šolskih bazarjih in druge dobave, ki jih npr. društvo opravi na prireditvi (npr. vstopnice), če se z njimi zbirajo sredstva za svoje delovanje (velja le za osebe, ki opravljajo določene dejavnosti, ki so oproščene; dogodki za zbiranje denarnih sredstev te organizacije organizirajo priložnostno ter izključno v svojo lastno korist; ni verjetno, da taka oprostitev vodi k izkrivljanju konkurence).


Predlog ministrstva bo torej zavezance z manj kot 5000 evrov letne tržne dejavnosti razbremenil ne samo davčnega potrjevanja računov, ampak izdaje računov nasploh, a le pod pogojem, da gre za priložnostno dejavnost (oz. občasno dobavo storitev in blaga). Vseeno pa bodo morali zavezanci v svojem knjigovodstvu zagotoviti oziroma voditi podatke o opravljenih storitvah in dobavah blaga, ki jih bodo opravili priložnostno.


Do 5.5.2016 pa lahko podate svoje predloge oziroma pripombe na predlagane spremembe na gp.mf@gov.si.

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.