Uspešno izpeljana prva akcija v šol. letu 2016/17

Nevladne organizacije predstavile svoje aktivnosti osnovnošolcem

V šolskem letu 2016/2017 je bila akcija izvedena prvič v osrednjeslovenski, zasavski in severno primorski regiji. Akcija predstavlja lokalno partnerstvo in med-sektorsko sodelovanje med  osnovno šolo in nevladnimi organizacijami iz lokalnega okolja. Pobudnika akcije sta Stičišče NVO osrednje Slovenije ter ZLHT Regionalni center NVO.

V Osrednjeslovenski regiji je v akciji sodelovalo 5 osnovnih šol:
OŠ Domžale
OŠ Toma Brejca v Kamniku
OŠ Šmartno pri Litiji
OŠ Brinje Grosuplje in OŠ Louisa Adamiča

Skupno se je okoli 2500 učencem predstavilo 56 društev in zavodov različnih dejavnosti kot so športno rekreativna društva, kulturna in umetniška društva, društva za pomoč ljudem, za razvoj kraja, varstva narave in gojiteljev rastiln. 

V Zasavski regiji pa je akcija potekala na OŠ Litija in OŠ Trbovlje, kjer je bilo vključenih okoli 860 učencev in 28 različnih društev.

 

 

 

 

 


Akcija je potekala v zunanjih in notranjih prostorih osnovnih šol, kjer so se lokalna društva in zavodi z interaktivno in doživljajsko predstavitvijo predstavila učencem. Na tak način se je krepilo sodelovanje med generacijami, otroci so se na praktičen način izobraževali in spoznali aktivnosti nevladnih organizacij, ki so približale svoje aktivnosti učencem in dosegle večjo prepoznavnost v svojem okolju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po besedah ravnateljev osnovnih šol so se akciji z veseljem pridružili, saj jih je zelo zanimalo, kakšna društva v njihovih občinah sploh obstajajo. Večina šol že sodeluje z nekaterimi nevladnimi organizacijami, vendar je ta akcija omogočila še tesnejšo povezavo z društvi in zavodi v lokalni skupnosti, tudi s tistimi, s katerimi že sodelujejo.

Osnovne šole sprejele pripravljene programe nevladnih organizacij


Istočasno s predstavitvijo nevladnih organizacij in njihovih dejavnosti za učence, so potekale tudi okrogle mize, na katerih so nevladne organizacije predstavile programe oz. dnevne dejavnosti učiteljem, ki so zbrane v Katalogu učnih programov za osnovne šole. 

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00